Hoe was de naam ook alweer van mijn nieuwe collega? Hoe laat hebben we morgenochtend nou afgesproken? Het wachtwoord van mijn bankrekening weer kwijt! Mijn telefoonnummer? Ja, dat is een goeie. En zo kunnen we nog uren doorgaan.
Vroeger, ja vroeger, toen wisten we alles nog tot op de seconde, maar eenmaal richting de 60 jaar moeten we steeds meer onze hersenen kraken. Vooral namen zijn een ramp. Wij spelen regelmatig met onze zoon en zijn vriendin het spel Thirty Seconds waarin je bijvoorbeeld de laatste 3 presidenten van de VS moet roepen. En dat binnen luttele seconden! Geen paniek, namen komen altijd wel weer bovendrijven, maar helaas pas na 5 minuten…
Veel gênanter is het als je iemand wel kent en hem of haar treft op een borrel, maar de naam wil maar niet komen. He, uhhh, hoe- heet- je- ook-alweer, hoe gaat het met jou!?
Op ons twintigste beginnen we al hersencellen te verliezen. Hierdoor verandert ook de manier waarop ons brein nieuwe herinneringen opslaat. Het is helaas een onvermijdelijk deel van het ouder worden.
Toch kan je het proces vertragen door je hersenen voldoende te activeren. Lezen, puzzelen, sociaal zijn en veel bewegen is de boodschap.
Vakantie, nog zo’n uitdaging. Velen van ons vertrekken zonder allerlei voor de hand liggende spullen. De oplader van de telefoon staat met stip op 1, gevolgd door de tandenborstel. Wat dacht je verder van paspoort, zonnebrand, oordopjes, zwembroek, zonnebril en gewone bril? Paspoort lijkt ons cruciaal, de rest is natuurlijk gewoon te koop.
Nog twee opvallende situaties. Je loopt in de supermarkt en je denkt alles te hebben, eenmaal thuis ben je de boter en de koffie vergeten. Daarvoor ging je nu juist! Je loopt de trap op en eenmaal boven vraag je je af: wat ging ik hier nou ook alweer doen? Vaak moet je terug naar de plek beneden om het kwartje te horen vallen.
Niks ernstigs, ons geheugen raakt gaandeweg gewoon een tikje versleten. Overigens prettige bijkomstigheid is natuurlijk wel dat je alle ruzies met je partner snel bent vergeten…
Is daar niks aan te doen? Nou. Broccoli en groene bladgroenten als spinazie blijken niet alleen goed voor je hart, ze stimuleren en beschermen ook je geheugen. Ook foliumzuur, zoals in peulvruchten, geeft je geheugen een boost, net als omega 3 uit bijvoorbeeld vis.
Erger is het als je je structureel niks meer herinnert. Dan is het waarschijnlijk tijd voor een bezoekje aan de huisarts.
Intussen hebben wij de belangrijkste geheugensteuntjes
- Maak lijstjes van dingen die je moet doen of onthouden.
- Gebruik een agenda of een kalender voor belangrijke data en gebeurtenissen.
- Gebruik een alarm in je telefoon of je horloge als herinnering.
- Vraag iemand anders om je aan dingen te helpen herinneren.
- Leg je spullen op een vaste of opvallende plek.
- Leer jezelf vaste gewoontes aan.
Foto’s: shutterstock