“Dat ik sterfelijk ben, moet eerst worden bewezen.”
Heel vervelend voor Louis, maar hij is nog lang onder ons. Gelukkig maar, want het is de beste voetbalcoach die we hebben en hij is een uiterst origineel exemplaar van het menselijk ras. Priesterlijke reacties van talkshowhosts, met veel gezucht, gebibber en gastengeslijm zijn onwaarachtig, en getuigen van veel te veel ontzag voor leven en dood.
Ik wil niemand van de Falderaars laten schrikken, maar waarschijnlijk leeft u over 30 jaar niet meer. Dat is waarschijnlijk niet te vermijden, al hangt Falder’s Verwonderman het adagium van schrijver Harry Mulisch aan: “Dat ik sterfelijk ben, moet eerst maar worden bewezen.” Oom Harry zelf heeft overigens enkele jaren geleden het vaantje gestreken; de dood heeft weer gewonnen. Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mannen prostaatkanker. De overgrote meerderheid van patiënten met ziekte beperkt tot de prostaat is nog in leven na 5 jaar, in tegenstelling tot ongeveer 40% van de patiënten met uitgezaaid prostaatkanker. Dan kun je een stuk sneller het haasje zijn. Zo’n 80 procent van de oudere mannen hebben prostaatkanker (gehad), vaak zonder dat zij het wisten of er last van hadden. Louis heeft gelijk: je gaat niet dood aan prostaatkanker, mogelijk wel aan de onderliggende gevolgen. Eind vorig jaar deed NOS-politiek verslaggever Ron Fresen een voorbarig rondje langs de velden met zijn aangekondigde dood wegens prostaatkanker. Iedereen schoot in een voorspelbaar spasme van rep en roer, Fresen is nog dagelijks op TV. Ik wens de man het allerbeste, maar doe eens rustig aan met die dood in de uitverkoop. We zijn allemaal doden met verlof.
ZEKERHEID: Geboorte, Copulatie en Doodgaan
‘Het leven is een gedoetje’
Een van de weeë thema’s van de SIRE, de Stichting Ideële Reclame, is “De dood. Praat erover, niet eroverheen.” Brrr… wat een schijnheilige wasmiddelentaal. Sire is een onafhankelijke stichting, opgericht door de gezamenlijke communicatiebranche, die graag ‘maatschappelijke onderwerpen’ aansnijdt. Klinkt voor mij als Dracula, die directeur wil worden van de bloedbank. SIRE zegt: “de dood is een onderdeel van ons leven. Toch praat ruim 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan.” Waar bemoeit SIRE zich in godsnaam mee? Tenzij je op je sterfbed ligt, vindt uw VERWONDERMAN: zonde van de tijd om te praten over de dood. Het leven is meestal (hoop ik voor u) te leuk & te interessant om te laten overschaduwen door een wisse dood. Niets is zekerder dan Geboorte, Copulatie en Doodgaan. Verdrietig worden kan altijd nog. Ga niet met de dood koketteren.
Uw Verwonderman vindt dat we veel te serieus doen over het leven. Hij dook voor u in de silo’s van zijn levenservaring, en presenteert hieronder 5 verheugend ontnuchterende definities van leven en dood. Voer voor uw verjaarspartijtjes.
- ‘Het leven is een klein spleetje licht tussen twee eeuwige perioden van duisternis.’ (schrijver Nabokov).
- ‘Het leven is een casino, en de croupier is de kanker.’
- Het leven stevent met een snelheid van 5000 hartslagen per uur op de dood af.
- We zijn allemaal doden met verlof.
- ‘Het leven is best een gedoetje.’ (filosoof René Gude, vlak voor zijn dood)