Het woord migraine komt van het Grieks voor ‘halve schedel’. Migraine treedt bijna altijd op aan een kant van je hoofd, vandaar de naam. Ineens zie je sterretjes of valt de helft van je beeld weg. Misselijkheid. Je kunt geen geluid en licht meer verdragen. Sommige patiënten moeten zich uren, soms dagen achter elkaar opsluiten in een donkere kamer.
Man met migraine
Je hoort het niet vaak: een man met migraine. Het lijkt een typisch ‘vrouwending’. En dat is het ook, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (van het Erasmus MC en het LUMC). Mannen die lijden onder die gevreesde ziekte hebben namelijk een verhoogd niveau van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Bovendien is het mannelijk hormoon testosteron bij de mannelijke migrainelijder minder actief. Ze hebben niet minder testosteron, maar het is minder actief. Ze hebben dus ook, om maar een voorbeeld te noemen, minder baardgroei.
Tussen hun 30steen 50stehebben vrouwen drie keer vaker last van migraine dan mannen. Vrouwen krijgen migraineaanvallen als hun oestrogeenniveau schommelt, is de gedachte. Hoe meer dat optreedt, hoe vaker een migraine-aanval. “Zo beginnen migraineaanvallen bij vrouwen meestal tijdens de pubertijd, komen ze vaak bij elke menstruatie terug, verdwijnen ze tijdelijk tijdens een zwangerschap, en worden ze veelal erger en frequenter in de overgang, om erna te verdwijnen”, aldus hoogleraar Neurologie Michel Ferrari op gezondheidsnet.nl.
Genetisch bepaald
Men neemt aan dat migraine erfelijk is. Migraine begint met een soort kortsluiting in de zenuwcellen achter in de hersenen. Daarna raken zenuwcellen in de rest van de hersenen geprikkeld en scheiden stofjes af die ontstekingen veroorzaken, vandaar de pijn in je hoofd. Sommige bloedvaten verwijden zich, maar het is niet bekend wat daarvan het effect is.
Oorzaak onbekend
Wat kun je ertegen doen? Helaas is niet bekend wat een migraineaanval veroorzaakt. Stress? Niet bewezen. Een bepaalde levensstijl? Evenmin. Rust kan wel helpen. Weinig slaap? Kan wel een oorzaak zijn. Sommige mensen denken dat ze een aanval krijgen door het eten van chocola of kaas. Maar dat zou eerder een symptoom kunnen zijn, volgens de neurologen.
Geen effectieve remedie
Een effectief geneesmiddel dat migraine voorkomt, is nog niet gevonden. Er zijn alleen ontstekingsremmers die helpen de pijn te verlichten, van paracetamol en ibuprofen tot de zogeheten triptanen. Maar die laatste vernauwen ook de bloedvaten, dus mensen met hartproblemen moeten bij de huisarts checken of het wel verantwoord is die te nemen. Er worden nu medicijnen ontwikkeld die alleen de ontstekingen remmen. Soms helpen bètablokkers of anti-epileptica.
Hoofdpijncentra
Verder worden mensen met migraine ook individueel begeleid, er zijn hoofdpijncentra (www.hoofdpijncentra.nl) waar je ‘biofeedback’ krijgt. Dat wil zeggen dat wordt onderzocht wat je lichaam doet bij bepaalde prikkelingen. Je kunt ook tiara-achtige apparaten aanschaffen voor ‘neurostimulatie’ van je schedel. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een echt effectieve remedie is er nog altijd niet.
Benelux-ziekte?
Volgens Wikipedia komt migraine in Nederland en België opvallend veel vaker voor dan in andere landen. Er zijn alleen al 2 miljoen Nederlanders die last hebben van migraine. Vooral Belgen hebben er relatief vaak last van. Wonderlijk. Iets in het weer of het eten?
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.