Vind jij je eigen gesnurk ‘mannelijk’ en dat van je vrouw ‘lief’? Dan ben je representatief. Mannen denken er vaak zo over, volgens onderzoek van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland (Ja, die bestaat). Mannen nemen geen aanstoot aan het gesnurk van hun vrouw of vriendin, laat staan aan hun eigen gesnurk. Nou, ons hebben ze niks gevraagd.
Niet charmant en sexy
Vrouwen daarentegen, vinden het gesnurk van hun partner bloedirritant. Maar nog erger vinden ze hun eigen gesnurk. Niet charmant en niet sexy. Vooral in de eerste week van januari melden veel vrouwen zich bij de snurkkliniek, met het vaste voornemen snurkloos het nieuwe jaar in te gaan.
Vier miljoen personen
Snurkend Nederland bestaat uit zo’n vier miljoen personen. Daarvan is 60 procent man en 40 % vrouw. Volgens de onderzoekers is snurken ‘een groot maatschappelijk probleem’. Niet zo vreemd, natuurlijk, als je je specialiseert in snurktherapie.
Het snurken ontstaat doordat de tongspier en het weke verhemelte – net als alle spieren – verslappen tijdens de slaap. Daardoor vernauwt de luchtweg en moet de lucht krachtiger naar binnen worden gezogen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Die trekkracht zuigt zachte onderdelen als het weke verhemelte en de huig richting strottenhoofd, waardoor geluidstrillingen ontstaan. Dan ga je dus zagen, brommen of ruisen als een driemaster. Het geluid kan oplopen tot maar liefst 70 decibel. Ter vergelijking: bij meer dan 80 decibel kun je al gehoorschade oplopen. En de geluidsoverlast-grens voor vliegtuigen in Europa is 45 decibel.
Te dik
Ga je snurken omdat je te dik bent? Dat zou zomaar kunnen. Overgewicht is een oorzaak, of die nou genetisch is bepaald of is veroorzaakt door flink wat alcohol of te veel eten. Bij vrouwen kan het ook aan de hormoonspiegel liggen. Het gebruik van slaapmiddelen en medicijnen kan ook snurken als bijwerking hebben, en roken is ook slecht. Vroeger dachten ze dat alleen mannen snurken, maar het onderzoek vermeldt dat vrouwen met een vetpercentage van meer dan 10 % de kans lopen te gaan snurken. Ook dat nog.
En dan hebben we het nog niet eens over apneu gehad! (Een pauze in de ademhaling van meer dan tien seconden. Gepaard gaande met enorm gesnurk.)
Behandelmethoden
Wat kun je tegen snurken doen? Proberen op je zij te liggen. Of een snurkbeugel dragen, zoals de snurkkliniek aanbeveelt. Met de toepasselijke naam SnörEx ©. Je hebt zelfs een SnörEx Ladysnore. Het lijkt ons allemaal tamelijk oncomfortabel, zo’n ding in je strot. En die dingen kosten maar liefst € 945, dus je geeft het niet zomaar cadeau op haar verjaardag. En dan heb je ook nog een apparaat dat de onderkaak naar voren duwt. Ja, ja, hou maar op.
Toch maar proberen af te vallen.