Gezondheid

Gezondheid

Vet is niet alleen slecht, het is essentieel om in leven te blijven. In ‘Vet belangrijk’ leggen twee wetenschappers het belang van vet uit.

Vet is een orgaan, zeggen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum, met vitale functies. We moeten wel van ons buikje af, maar niet te extreem gaan afvallen.

Dik zijn is slecht, hebben we geleerd. Je krijgt er hoge bloeddruk van, hart- en vaatziekten, diabetes en eindigt in een scootmobiel.

Toch mogen we obesitas, zoals het tegenwoordig heet, niet zonder meer gelijkstellen aan vet. En we moeten er ook voor zorgen dat we niet te extreem gaan sporten en op dieet gaan. Althans, dat stellen twee vrouwelijke wetenschappers, Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum, die vet rehabiliteren in hun boek ‘Vet belangrijk’. (Leuke woordspeling, maar omdat die uitdrukking vaak ironisch wordt gebruikt lijkt hij te suggereren dat vet juist niet belangrijk is. En dat is het dus wel.)

Ballonnetjes en buikjes

Lichaamsvet wordt opgeslagen in vetcellen, vertelt Boon in Het Parool. ‘(…) een soort kleine ballonnetjes’, noemt ze die, die ‘rekbaar ‘zijn en ‘zich volzuigen met vet’. Te veel vet kunnen ze alleen niet aan, en dan gaat het naar de andere organen, zoals de lever, en dan liggen ontstekingen op de loer.

Het slechte nieuws is bovendien voor ons soort mannen dat met het afnemen van het hormoon testosteron zorgt voor meer vetopslag in de buik. Bij vrouwen hetzelfde, maar dan met oestrogeen.

Jasper Smit wil een dikke vriend

‘Vet is een orgaan dat honderden verschillende hormonen aanmaakt,’ legt Boon uit, ‘waaronder leptine. Met dit hormoon communiceren de vetcellen met een hormoonontvangertje in de hersenen, waardoor je eetlust wordt afgeremd.’ Bovendien is die leptine belangrijk voor het immuunsysteem. ‘Als je een te laag lichaamsvetpecentage hebt en dus weinig leptine aanmaakt, kun je ziek worden van normaal gesproken onschuldige virussen, bacteriën en schimmels (…)’

Dik van de stress

Mensen die te veel eten, maken meer leptine aan. Maar ze hebben daar weinig aan, want hun hormoonontvangertje werkt niet goed meer omdat het te lang te veel leptine te verwerken heeft gekregen. Daardoor hebben ze permanent het gevoel dat ze honger hebben. Slaaptekort, stress (waardoor je gaat snacken) en de verkeerde medicijnen (insuline, sommige antidepressiva) kunnen ook dik maken. De Volkskant merkte al in een ander artikel over het boek op: van stress val je dus niet af! Als je dan heftig gaat afvallen, ligt het jojo-effect op de loer.

Wit en bruin

Maar vet is ook energie. Je hebt het nodig om in leven te blijven. Daarvoor wordt onderscheid gemaakt tussen wit vet en bruin vet. Bruin vet zet calorieën om in warmte. Handig als je het koud hebt. Voor je in de winter de kachel laag gaat zetten: je gaat dan ook meer eten, om brandstof aan te maken. Toch heeft de wetenschap hoop gevestigd op bruin vet. Er worden er nu medicijnen onderzocht die bruin vet harder zouden kunnen laten werken. Maar dan zou je ook nog eetlustremmers moeten nemen. Die kun je al bij de Kruidvat krijgen, maar of dat nou zo gezond is…

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT