Gezondheid

en dan nog even dit

Heren, laat u toch wat vaker toucheren!

Niet zeiken, maar laten controleren die prostaat!

Hatseflats, eerst maar even medisch: de prostaat is onderdeel van het mannelijk voortplantingssysteem.

De klier ligt vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen. Hij maakt prostaatvocht aan en vervoert zaadcellen. Daarnaast zorgt hij ervoor dat sperma door de plasbuis naar buiten wordt geperst. Groot misverstand: de zin in seks en het stijf worden van de penis worden niet geregeld door de prostaat. Groeit de prostaat dan kan hij de urinewegen ‘dichtknijpen’ en plasklachten geven.

Wij tikken even af op echt hout, want wij hebben tot nu toe nog geen problemen met oom prostaat. Wij hebben weer andere problemen. Wat echt helpt is in elk geval niet meer drinken na 21.30 uur. Een nachtelijke gang naar de wc blijft je dan bespaard. De straal bij de kleine boodschap is nog kloek genoeg, dus wij denken dat we nog even ontsnappen.

Als een vergrote prostaat in de familie zit, heb je iets meer kans dat jij het ook krijgt. Een grotere prostaat geeft echter niet altijd meer of ernstiger klachten.

Er zijn mannen met een hele grote prostaat die bijna nergens last van hebben en mannen met een kleinere prostaat die juist erg in de weg zit en klachten geeft. Het verschilt gewoon van man tot man.

Om te bepalen in hoeverre jouw prostaat problemen geeft, is een eenvoudige test ontwikkeld. Voor elk van de klachten wordt gevraagd naar de frequentie ervan. Twijfel je daarna nog over of jouw klachten worden veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting? Print dan de score en neem deze mee naar de huisarts.

De meest voorkomende plasklachten:

  • Je moet overdag vaker plassen.
  • Je moet er ’s nachts vaak uit om te plassen, waardoor je minder goed slaapt (en je partner ook!).
  • De plas komt moeilijk op gang of heeft een zwakkere straal.
  • Na het plassen druppel je na.
  • Je gaat naar het toilet om te plassen en vervolgens komt er (bijna) niets.
  • Het lukt minder goed om helemaal uit te plassen.
  • Het lukt minder goed om de plas lang op te houden.
  • Soms kun je tijdelijk niet plassen.

Rectaal onderzoek

Op basis van jouw plasklachten en de score van de prostaattest, zal de huisarts de prostaat waarschijnlijk onderzoeken met behulp van een vinger in de endeldarm. Dit onderzoek wordt ook rectaal toucheren genoemd en geeft een eerste indruk over de vorm en grootte van je prostaat. De arts voelt verder of de prostaat stevig is en of er geen rare bobbeltjes of knobbeltjes zitten. Echt pijnlijk is het meestal niet. Wel vinden veel mannen het een vervelend gevoel.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn zelf ook een aantal dingen die de toestand van de prostaat een positief zetje geven:

  • Een vergrote prostaat wordt in verband gebracht met overgewicht, dus het loont de moeite om af te vallen.
  • Het drinken van koffie en alcohol en het eten van te gekruide voeding wordt afgeraden omdat het de blaas kan irriteren.
  • Groene thee is juist weer rijk aan beschermende stoffen en tomaten en tomatenpuree bevatten lycopeen, waaraan goede eigenschappen voor de prostaat worden toegeschreven.
  • Ook voldoende beweging en voldoende drinken behoort tot de leefstijladviezen bij plasklachten door goedaardige prostaatvergroting.

Nog steeds twijfel? Aarzel niet en stap naar de huisarts. Even toucheren en klaar is Kees. Natuurlijk is het geen pretje, maar het is verder pijnloos en je wilt toch nog even door? Dus niet zeiken, uhh zeuren, maar ga!

Bron: Gezondheidsnet

Foto’s:Getty 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT