Griepcijfers nemen weer toe. Het ziekteverzuim in Nederland is in oktober verder opgelopen tot 4,9 procent, van 4,6 procent in september. Dat maakten de arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare, bekend. Wat de cijfers niet vermelden is, wie nu het meest is geveld, mannen of vrouwen. Het onderbuikgevoel zegt mannen, want hé, mannengriep hè. Daar hebben wij mannen toch meer last van. Maar is dat ook zo? Bestaat mannengriep?
Hoe werkt dat? Mannengriep?
Je hebt een lichte verkoudheid of misschien een griepje, maar het voelt alsof je de zwaarste ziekte ooit hebt opgelopen. Terwijl je in bed ligt, onder een stapel dekens, je verdrietig naar de lege koelkast staart en je vrouw vraagt om soep, denk je: “Dit moet wel de mannengriep zijn.” Mannengriep is een uitdrukking die in veel huishoudens als een grap wordt gebruikt. Het suggereert dat mannen met een verkoudheid, griep of zelfs een milde hoofdpijn zich plotseling gedragen alsof ze op sterven na dood zijn. Ze liggen in bed, roepen om aandacht en voelen zich “uitgeput”, zelfs als de symptomen eigenlijk niets meer zijn dan een beetje snuiten en een lichte hoest. Vrouwen in het huis kijken meestal met een glimlach (of een beetje irritatie) toe en denken: “Denk je echt dat dit erger is dan een verkoudheid?”
Lijden mannen meer?
Maar is het echt zo dat mannen meer lijden aan griep dan vrouwen? Laten we eerlijk zijn: de wetenschap zegt niet per se dat mannen daadwerkelijk harder worden getroffen door een virus. In feite zijn veel van die klachten waarschijnlijk meer sociaal bepaald dan medisch. Je zou kunnen zeggen dat mannen, als ze eenmaal een beetje ziek zijn, gewoon niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.
Wetenschap achter de ‘Mannengriep’
Hoewel er geen ‘mannengriep’ in de medische boeken staat, is er wel wat wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat mannen en vrouwen inderdaad anders reageren op ziekte. Vrouwen hebben vaak een sterker immuunsysteem, wat betekent dat ze virussen mogelijk sneller afweren. Mannen zouden daardoor langer ziek kunnen blijven of zich sterker ‘uitgeput’ voelen. Maar dat wil niet zeggen dat mannen daadwerkelijk meer lijden – het betekent alleen dat hun herstel misschien wat trager gaat.
De werkelijkheid is echter dat de meeste griep- en verkoudheidsklachten voor iedereen redelijk vergelijkbaar zijn. Het is dus niet zozeer dat mannen ‘meer’ ziek zijn, maar eerder dat ze de symptomen misschien wat meer uitvergroten. En wie kan het ze kwalijk nemen? Wanneer je je niet lekker voelt, is een beetje extra aandacht van je omgeving soms precies wat je nodig hebt om je weer beter te voelen.
Beeld: Freepik/stockking