Volgens de Prostaatkankerstichting is het aantal mannen dat jaarlijks de diagnose prostaatkanker te horen krijgt, gestegen van ruim 4.000 in de jaren negentig, tot bijna 13.500 in 2022. Veel mensen denken dat prostaatkanker alleen op oudere leeftijd voorkomt. Toch is bijna de helft van de mannen onder de 70 jaar wanneer ze de diagnose krijgen. Bijna 10% van de mannen is zelfs jonger dan 60 jaar. Elk jaar sterven in Nederland ongeveer 3.000 mannen aan prostaatkanker (in 2020 waren dat er 3.003). Dit aantal is vergelijkbaar met de sterfte bij vrouwen aan borstkanker. Vijf jaar na het stellen van de diagnose is gemiddeld 90% van de mannen nog in leven. Na 10 jaar is gemiddeld nog 80% van de mannen in leven. Van de mannen bij wie gelokaliseerde prostaatkanker is vastgesteld, dus niet is uitgezaaid, is na 10 jaar nog meer dan 90% in leven. Is de prostaatkanker bij diagnose wel uitgezaaid en zijn er ook uitzaaiingen op afstand, dan is na 10 jaar nog ongeveer 25% van de mannen in leven.
Volgende stappen:
Na het stellen van de diagnose zijn veel mannen onzeker wat er met ze gebeurt. Op de site van startsat60.com vertelt uroloog Joseph Ischia wat de volgende stappen zijn. ‘Nadat prostaatkanker is vastgesteld, hangt het af van wat de biopsie heeft aangetoond, wat hun PSA [prostaatspecifiek antigeen] is.’ PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Dit is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt en zorgt voor vervloeiing van het zaad. Er lekt van uit de prostaat een kleine hoeveelheid van dit eiwit in het bloed. Volgens Ischia wordt er gekeken hoe oud mannen zijn en in welke conditie ze verkeren.
Veel variëteit
‘Niet alle prostaatkankers zijn hetzelfde. Ze variëren in agressiviteit. Het is niet ongebruikelijk dat mannen met laagrisico-kankers te horen krijgen dat ze geen behandeling nodig hebben. Je wilt niet dat een man alle ontberingen van kankerbehandeling ondergaat als het hem op de lange termijn geen voordeel oplevert,’ zegt Ischia. De variëteit in prostaatkanker maakt het volgens Ischia verwarrend voor mannen om te beslissen wat te doen. ‘Prostaatkanker doet zich in zo’n grote varieteit voor. Er is geen one-size-fits-all-oplossing.’
Verminderd libido
Na een behandeling kan er sprake zijn van verminderd libido, erectiestoornissen en krimp van de penis. Chirurgie kan zenuwen beschadigen die nodig zijn voor erecties, terwijl bestraling en hormonale behandelingen de erectiele functie in de loop van de tijd kunnen beïnvloeden. Op de site van de prostaatkankerstichting doet Max van Broekhoven zijn verhaal (62) hoe hij hier ermaa ging. We geven een verkorte weergave: ‘Je hormonen worden plat gegooid, je hebt seksueel geen zin meer in iets. Ook mijn partner heeft die onzekerheid ervaren. Zij vroeg zich af of alles nog wel klopte. Wij hadden er beiden dus echt last van en daar moesten we wat mee. We zijn er samen voor gaan zitten tijdens een dinertje. We kwamen tot een heel mooi gesprek, waarbij we elkaar veel leuke dingen vertelden en erachter kwamen dat we niets anders konden dan nieuwe vormen gaan zoeken binnen onze lichamelijkheid. En zo kwamen wij samen op het idee om elkaar te masseren met massageolie en daar genieten we beiden iedere keer heel intens van. Een erectie zit er niet meer in. Dat is heel jammer. Met elkaar uitgebreid aanraken kom je echter een heel eind in het delen van een beleving.
Wil je het hele verhaal van Max en nog meer ervaringen lezen van andere patienten op de site van de Prostaatkankerstichting, klik dan hier
Andere bron: startsat60.com
Beeld: Getty