Goed in je vel

lijf

Vergeet het niet: zo houd je dementie op afstand

Beweeg vooral, en dan niet alleen sporten. Nee, houthakken is ook prima.

Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt ooit te maken met dementie. Ja, dat klinkt als een slecht begin van een gezellig gesprek, maar wacht even! Er is hoop, en je hebt zelf meer invloed dan je denkt. Spoiler alert: het heeft alles te maken met hoe je leeft.

Professor Roy Kessels, klinisch neuropsycholoog aan de Radboud Universiteit (oftewel: de man die weet waar je hersenen écht blij van worden), heeft goed nieuws. Je kunt namelijk zelf een hoop doen om die grijze massa fris en fruitig te houden. En nee, we hebben het niet over geheimzinnige pilletjes of superfoods uit een mysterieus regenwoud.

De basis: leefstijl is key

Kessels: “Als je gezond leeft, kun je niet garanderen dat dementie je nooit overkomt, maar je kunt de kans wél flink verkleinen.” Hoe dan? Door een paar doodnormale, maar krachtige gewoontes aan te passen. Stoppen met roken, wat minder wijn drinken, je hart en lichaam fit houden, en regelmatig mensen om je heen verzamelen (want eenzaamheid is geen feestje voor je hersenen).

Maar er is meer! Volgens professor Kessels is een indrukwekkende 40 procent van de risicofactoren voor dementie veranderbaar. Dat is bijna de helft, mensen. Als dat geen motivatie is om je sneakers uit de kast te trekken en die groentesoep op te warmen, weten wij het ook niet meer.

Beweging: geen marathon nodig

Geen paniek, je hoeft echt niet ineens triatleet te worden. Gewoon een blokje om met de hond, een middagje tuinieren of een dansje in de woonkamer is al een prima workout. Alles wat je hart een beetje harder laat kloppen, helpt je hersenen fris te houden. Denk dus niet te moeilijk.

Eten en slapen: de gouden combi

Wat wil je brein graag op het menu? Veel groenten, een handje noten, een scheutje olijfolie en af en toe een lekker visje. En nee, je hoeft niet elke dag groene smoothies te drinken alsof je een health-influencer bent. Gewoon normaal, gezond eten is genoeg. Ook belangrijk: slaap.

Tijdens je slaap krijgen je hersenen een grote schoonmaakbeurt.

Dus draai je nog een keer om, poets die afvalstoffen weg en droom ondertussen over hoe fit je hersenen blijven.

Begin jong, blijf jong (in je hoofd)

Nu hoor ik je denken: “Moet ik dit nu al doen? Ik ben pas 50!” Ja, juist nu. Het is nooit te vroeg om je hersenen een voorsprong te geven. Zie het als een pensioenplan voor je brein: hoe eerder je begint, hoe meer winst je maakt.

Dus, waar wacht je op? Trek die wandelschoenen aan, bel een vriend(in), en maak van je hersenen een powerhouse. Je brein zal je er later voor bedanken – en wie weet vergeet je daardoor minder vaak waar je je sleutels hebt gelaten!

Bron: Wel/Metro

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT