Er is elke dag genoeg om over te zeuren: het weer, de belastingen, de files, de prijs van de boodschappen, de bezorging van een pakketje. Maar wat ons mannen boven de 50 meer bezighoudt zijn niet de dagelijkse ergernissen, maar vooral toch fysieke ongemakken, werkstress, of veranderingen in persoonlijke relaties. Bovendien wordt vaak meer aandacht besteed aan wat er ontbreekt of niet meer goed werkt, wat klagen kan versterken.
Maar heeft het zin? Klagen kan tijdelijk opluchten, maar structureel klagen zonder actie leidt vaak tot negatieve gevoelens en stress. Volgens psychologisch onderzoek zorgt herhaaldelijk klagen ervoor dat het brein meer gefocust raakt op problemen, wat de ervaring van onvrede alleen maar vergroot.
Waarom klagen mannen vaak? Huisarts Philipse: ‘Naarmate mannen ouder worden, ervaren ze vaker gezondheidsproblemen of verlies van energie. De naderende pensioendatum of gevoel van verminderde relevantie op het werk kan ook leiden tot frustratie.’
Maar er zijn meer redenen. Sociale kringen worden vaak kleiner, kinderen zijn uit huis, en dit kan eenzaamheid veroorzaken. Bovendien zo constateert Philipse dat na jaren van een bepaalde manier van denken of reageren klagen een reflex kan worden.
Tips om minder te klagen:
- Focus op oplossingen: In plaats van te blijven hangen in problemen, helpt het om direct te kijken naar wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren.
- Dankbaarheid beoefenen: Regelmatig stilstaan bij positieve dingen in het leven helpt om een positievere mindset te ontwikkelen.
- Beweging en ontspanning: Fysiek actief blijven kan niet alleen lichamelijke klachten verminderen, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid.
- Mindfulness: Door bewuster in het moment te leven, verminder je de neiging om te piekeren en te klagen over zaken waar je geen invloed op hebt.
- Luister naar anderen: Soms kan het helpen om meer betrokken te zijn bij anderen en naar hun problemen te luisteren. Dit kan je eigen situatie in perspectief plaatsen.
Foto: Image by cookie_studio on Freepik