In totaal hebben zo’n 200.000 Nederlandse gezinnen (330.000 ouders) te maken hebben met een opeenstapeling van minstens drie problemen in opvoeding: financiën, gezondheid, sociale omgeving of werk (2023: onderzoek Sociaal en Cultureel Planbureau). Daarnaast blijken gemeenten steeds meer op Jeugdzorg moeten bezuinigen, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen. Voila, genoeg ingredienten om te vrezen dat een deel van de jeugd nu te maken heeft met een problematische opvoeding. Een opvoeding, die ook als je ouder bent, nog steeds opborrelt en zorgt voor de nodige impact.
Onverwerkte trauma’s
Een moeilijke jeugd kan ervoor zorgen dat je pijnlijke herinneringen meedraagt. Dit kan zijn door mishandeling, verwaarlozing of andere ingrijpende ervaringen. Als je deze ervaringen niet hebt verwerkt, kunnen ze later in je leven weer naar boven komen. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet of zelfs lichamelijke klachten. Misschien heb je op latere leeftijd moeite om echte verbindingen te maken, of voel je je vaak eenzaam. Veel mannen met een problematische jeugd hebben meer kans op angst of depressie. Of hebben negatieve gedachten over zichzelf. Onverwerkte pijn uit je jeugd kan ook leiden tot ongezonde keuzes, zoals middelenmisbruik of destructief gedrag. Soms kunnen problemen die je zelf hebt ervaren, ook van invloed zijn hoe je met je eigen kinderen omgaat.
Fundament
Je jeugd geldt nu eenmaal als het fundament van je verdere leeftijd. Op latere leeftijd kun je gelukkig altijd hulp zoeken, mocht je dit nodig vinden. Dat kun je niet zeggen van de jeugd die nu opgroeit in de problemen. Het zou te makkelijk zijn, om te zeggen: laten we die oorzaken van hun problematiek dan aanpakken. Te weinig geld, chronische ziekte, een ingewikkelde leefomgeving, het zijn zaken die nu eenmaal moeilijk oplosbaar zijn. Maar alle kleine beetjes helpen en zijn de moeite waard. Voorkomen is echt beter dan blussen.
Beeld: Freepik