Een opmerkelijk kenmerk van de prostaat is dat hij je hele leven blijft groeien.
De vergrote prostaat kan de plasbuis dichtdrukken en zo de plasstraal belemmeren. Of de prostaatvergroting kan tegen de blaas drukken waardoor de blaas van slag raakt. Een vergrote prostaat geeft niet altijd klachten, daarom hoeft een vergrote prostaat ook niet altijd behandeld te worden.
De prostaat produceert een dikke, melkwitte vloeistof die deel uitmaakt van het sperma. De walnootvormige klier zit direct onder de blaas en wikkelt zich gedeeltelijk rond de urinebuis waar de urine door passeert vanuit de blaas. Als je uitsluitsel wil dan toch even langs de huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de zogenoemde PSA waarde laten bepalen door je bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Welke 8 signalen zijn er om mee rekening te houden?
- Veel en vaak plassen
- Moeite hebben plas op te houden
- In de nacht vaak naar het toilet moeten
- Moeilijk plassen
- Zwakke urinestraal
- Nadruppelen
- Het gevoel dat de blaas nog niet leeg is na het plassen
- Pijn tussen de balzak en endeldarm, met eventueel uitstralende pijn
Dus mocht je een van die signalen herkennen en twijfelen, schroom niet en zet voet richting je huisarts. Die is de enige die je uitsluitsel kan geven.
En opereren? Mwah. De kans op impotentie of incontinentie (ook door bestraling) is best groot. Met impotentie valt nog te leven. Scheelt (boven de 70 jaar, dat wel) een hoop gedoe. Incontinentie erbij lijkt ons alle lust uit het leven halen.
Kortom: de prostaat is een bitch en het devies is: zo lang mogelijk duiken en je kop in het zand steken. Sleep er nog een paar jaar erectie uit en neem daarna een theaterabonnement of ga met caravan en partner gezellig met MAX op stap.
Foto: Getty