Nee, er zijn geen universele vastgestelde hoeveelheden plas, die een man dagelijks mag produceren. Maar ga ervan uit dat als je vaker dan acht per dag het toilet visiteert voor een straal lichaamsvocht, dat dit teveel kan zijn.
Dit zijn de redenen, die hieraan ten grondslag kunnen liggen:
- Diabetes:
Frequent urineren kan een vroeg symptoom van diabetes zijn omdat overtollige suiker in de bloedbaan de nieren dwingt om het via de urine uit te scheiden, wat resulteert in herhaalde toiletbezoeken. - Urineweginfecties:
Hoewel vaak geassocieerd met vrouwen, kunnen mannen ook urineweginfecties ontwikkelen. Dit kan voorkomen bij onvoldoende plassen, obstipatie, recente urinewegoperaties, nierstenen of onbeschermde anale seks. - Een overactieve blaas:
Ongeveer 30 procent van de mannen ervaart een overactieve blaas, vooral bij mannen ouder dan zestig. Mannen met prostaatproblemen of neurologische aandoeningen zoals beroertes en multiple sclerose lopen een verhoogd risico. Mensen met een overactieve blaas worden vaak ’s nachts wakker om naar de badkamer te gaan vanwege de frequente samentrekking van de blaasspieren, wat een plotselinge, sterke drang om te plassen veroorzaakt. - Uitdroging:
Paradoxaal genoeg kan vochtverlies en uitdroging leiden tot een drukkend gevoel in de nieren en frequenter urineren. Als je probeert snel vocht aan te vullen vanwege uitdroging, moet je vanzelfsprekend vaker naar het toilet. - Een vergrote prostaat:
|Als je merkt dat je moeite hebt om een constante urinestraal te krijgen, kan dit wijzen op een vergrote prostaat, ook wel bekend als goedaardige prostaathyperplasie. In het begin kun je merken dat de urinestroom afneemt en dat de straal niet meer zo krachtig is als voorheen. - Het pijnlijke blaassyndroom:
Dit syndroom is een langdurige aandoening die lastig te behandelen is. Mensen met deze aandoening voelen vaak de drang om vaker te plassen, maar met kleinere hoeveelheden urine dan normaal. Het ontstaat door een immuunreactie op de blaas als gevolg van een irriterende stof in de urine die de blaas beschadigt, wat resulteert in het gevoel van dringendheid en blaasspasmen. - Stress en angst:
Heb je gemerkt dat je vaker naar de badkamer gaat terwijl je je voorbereidt op belangrijke gebeurtenissen, zoals een cruciale werkpresentatie of deelname aan een langverwacht uithoudingsvermogen-evenement? In dat geval kan frequenter plassen worden toegeschreven aan nervositeit of stress. De oplossing is niet minder water drinken, maar weten waar de badkamers zijn voor het geval je ze nodig hebt.
Bron: Men’s Health