Uit dit onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease kwam naar voren, dat volwassenen die worden gevaccineerd tegen ziekten zoals gordelroos, pneumokokken (longontsteking), tetanus en difterie, later in hun leven minder waarschijnlijk de ziekte van Alzheimer lijken te ontwikkelen. Het team ontdekte dat vaccinatie tegen gordelroos werd geassocieerd met een 25% verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Met het pneumokokkenvaccin was er een 27% lager risico op het ontwikkelen van de neurodegeneratieve ziekte.
Combinatie van factoren
‘We veronderstellen dat het verminderde risico op de ziekte van Alzheimer niet alleen wordt veroorzaakt door deze bewuste vaccins, maar dat het een combinatie is van factoren,’ zo stelt onderzoeker Dr. Avram Bukhbinder. ‘Vaccins kunnen de reactie van het immuunsysteem op de opbouw van giftige eiwitten die bijdragen aan de ziekte van Alzheimer veranderen. Bijvoorbeeld door de efficiëntie van immuuncellen bij het opruimen van de giftige eiwitten te verbeteren. Of door de immuunrespons op deze eiwitten zodanig te ‘scherpen’ dat de nevenschade aan nabijgelegen gezonde hersencellen wordt verminderd,’ zo stelt Bukhbinder.
DTP-vaccinatie
Misschien toch de moeite waard om die DTP-vaccinatie te halen of te vernieuwen. Heb je die nog nooit gehad, dan heb je een serie van drie injecties nodig om tien jaar beschermd te zijn. Is deze tien jaar verlopen, dan is het nodig om weer opnieuw een vaccinatie te halen om minstens weer een decennium tegen difterie, tetanus en polio beschermd te zijn.