Ademen doen we vanzelf. Maar goed ademen is een heel ander verhaal. Wat gaat er soms mis?
- Je ademt regelmatig door de mond.
- Je moet regelmatig zuchten of gapen.
- Je voelt je soms duizelig of licht in je hoofd.
- Je houdt je adem in en/of ademt onregelmatig.
- Je ademt oppervlakkig (niet door de buik).
- Je ademt vaak en snel.
- Je maakt veel geluid tijdens het ademhalen.
- Je hebt vaak ‘luchthonger’ of hebt vaak het gevoel dat je niet ‘achter je adem’ kunt komen – ook al haal je diep en vaak adem.
Door verkeerd ademen ervaar je stress, je bent vaak lusteloos en je functioneert niet voor de volle 100%. Dus laten we eens kijken wat je kunt doen om je ademhaling te verbeteren.
- Houd je mond dicht
Dit was voor ons een openbaring. De neus gaat (blijkbaar) vanzelf open als je er constant doorheen ademt. En het ‘luchttekort’ dat mensen voelen is simpelweg hun ademhalingscentrum dat bezig is met een ‘reset’. Je lichaam moet wennen aan minder ademhaling. Dat voelt even vreemd voor een dag of 2-3, en daarna is het natuurlijk. Als je vaak door je mond ademt is dit het belangrijkste om te onthouden: sluit je mond. Deze ene verandering maakt alles beter.
- Adem met je middenrif (door de buik)
Verplaats je ademhaling naar beneden en haal adem door je navel naar buiten te duwen. Veel mensen hebben hun ademhaling ‘hoog’ zitten. Ze ademen vanuit de borst. Door te ademen vanuit je buik word je vanzelf rustiger. Het vermindert stress en is de natuurlijke manier om te ademen. Je longen kunnen zo beter hun werk doen, je masseert je organen en je voelt je rustiger. En maak je niet druk dat je buik wellicht iets meer zichtbaar is!
- Adem ontspannen
Gebruik je ademhaling als een anker om steeds weer tot rust te komen. Om in het moment te blijven en je lichaam te ontspannen. Rustig en ritmisch, in en uit.
- Adem in via je buik, 3 seconden.
- Houd een seconde vast.
- Adem uit door te ontspannen, 4 seconden.
- Pauzeer, totdat je weer natuurlijke aandrang voelt om in te ademen.
Neem je tijd om je ademhaling te veranderen
Je ademhaling verbeteren kost een paar dagen. En daarna moet je jezelf eraan blijven herinneren om niet terug te vallen in je oude gewoontes.
Bron: sochicken.nl
Foto: Getty