De leeftijd waarop mannen kaal beginnen te worden, is zo rond de twintig = 20%.
Hun aantal loopt met de jaren keurig op. Op hun dertigste heeft dertig procent van de mannen last van kaalheid, op hun vijftigste komt het bij de helft van de mannen voor en rond de zeventig heeft tachtig procent van de witte mannen ermee te maken.
Is kaalheid een kwaal van de moderne westerse beschaving? Vergeet het maar. Bij de Egyptenaren was er – ruim 3000 jaar terug – interesse genoeg om er oplossingen voor te verzinnen. Eén van die middelen was het gebruik van hippovet. Uit de geschiedenisboekjes valt niet te achterhalen of dit wondermiddel veel indruk heeft achtergelaten op kale Egyptische schedels…
Voordat je haardos kale plekken begint te vertonen, is het belangrijk om je haar goed te verzorgen. Dit zijn alvast 8 tips:
- Gebruik een goede shampoo
- Onderschat de waarde van een conditioner niet
- Was je haar niet te vaak!
- Gezond eten = gezond haar
- Veel bewegen stimuleert je haargroei
- Te veel zon is schadelijk
- Doe af en toe even helemaal niets met je haar
- Gebruik producten die je haar goed doen
Schijnt op een slechte dag opeens je hoofdhuid door je jungle, dan kun je altijd nog overwegen resterend haar – vaak van de zij- en achterkant – over te planten naar de kale plek. Een gemiddelde harttransplantatie kost je al snel 2 tot 3 duizend euro. In Turkije ben je wellicht goedkoper uit.
Hou bij een haar overlevingsoperatie rekening met het volgende:
- Je haar gaat niet meteen groeien
Niet schrikken als je net een haartransplantatie achter de rug hebt: een van de meest voorkomende verschijnselen is… haaruitval. En wel van de net getransplanteerde haren. Het uitvallen van de haren is een natuurlijke ‘afweerreactie’ van het lichaam op die ingreep. Op het verplaatsen van haarfollikels heeft het menselijk lichaam nooit gerekend. Gevolg: de haarzakjes schieten in de stress. Het is een gebruikelijk beeld bij 95 % van de haaringrepen. Meestal beperkt zich dit tot de eerste twee weken. Daarna gaat het haar gewoon weer groeien. Dat nieuwe haartje wordt 4 maanden na de behandeling zichtbaar.
- Er is verschil tussen kaalheid bij mannen en bij vrouwen
Kaal is kaal. Of niet? Niet helemaal. Mannen worden meestal kaal op één plek. Bij vrouwen wordt het haar vaak dunner, de haaruitval is dan meer over de hoofdhuid verdeeld. Daarom is het verplaatsen van haren niet voor iedereen een oplossing. Bij mannen wordt al het haar voor de behandeling korter geschoren, zodat het na de transplantatie gelijktijdig groeit.
- Er zijn bijna altijd haren te vinden voor een transplantatie
Er is vrijwel altijd wel een haar te vinden voor haartransplantatie. Ooit geweten hoeveel haren er op een ‘gemiddelde’ hoofdhuid aanwezig zijn? Het is even lastig tellen, maar deskundigen houden het erop dat een hoofdhuid 100.000 tot 150.000 haarzakjes bevat. Het aantal haren daalt wel als we ouder worden. Als baby beginnen we met 1000 haren per vierkante centimeter, maar 25 jaar later zijn er nog ‘maar’ 600 van over.
- Het effect van haartransplantatie is blijvend
Een haartransplantatie is niet iets wat om de vijf of tien jaar hoeft te worden herhaald. Het resultaat is namelijk blijvend. Zodra de haarzakjes zich hebben hersteld van de ingreep, groeien ze door op hun nieuwe plek op de hoofdhuid. Niet voor niets zijn er klinieken die hun cliënten een levenslange garantie beloven.
Bron: Haarshop.nl
Foto: Getty