We willen niet zeggen dat we veel drinken, maar een alcoholische versnapering op zijn tijd slaan we niet af. Op de een of andere manier moeten we (inmiddels 66) altijd boeten voor een glas wijn of bier te veel. Naarmate de jaren gaan tellen, merken velen van ons dat de gevolgen van een avondje drinken steeds zwaarder wegen.
Veranderingen in het lichaam
Een belangrijke factor is dat ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. ‘Ons metabolisme vertraagt, waardoor alcohol langer in het lichaam blijft,’ legt Julia Van, een expert in gerontologie, uit. Bovendien neemt het watergehalte in ons lichaam af met de leeftijd. Aangezien alcohol zich in het lichaam verspreidt via lichaamsvocht, betekent dit dat dezelfde hoeveelheid alcohol een hogere concentratie in het bloed zal hebben bij ouderen dan bij jongeren.
Verminderde tolerantie
De lever speelt bovendien een cruciale rol in hoe ons lichaam alcohol verwerkt, maar naarmate we ouder worden, neemt de efficiëntie van de lever af. ‘De lever wordt minder efficiënt in het wegwerken van de alcohol, wat resulteert in langere en mogelijk intensievere katers,’ zegt Henry Gomez, specialist in leverziekten. Dit betekent dat de alcohol langer in het systeem blijft, waardoor de effecten sterker en langduriger zijn.
Gezondheidsproblemen en medicatie
Met de leeftijd komen vaak ook meer gezondheidsproblemen en medicijngebruik, wat de effecten van alcohol kan versterken of onvoorspelbare reacties kan veroorzaken. ‘Veel medicijnen hebben interacties met alcohol, die van licht tot zeer ernstig kunnen variëren,’ waarschuwt Van. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van hoe alcohol van invloed kan zijn op medicijnen die je neemt.
Als je 40 bent, beginnen er meer gezondheidsrisico’s op te treden. Obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol verhogen allemaal het risico op hartaanvallen, beroertes en dementie met een kleine beroerte. Als je een van deze aandoeningen hebt, kan zelfs een kleine hoeveelheid alcohol het risico op hartaanvallen of beroertes verhogen.
Matiging
Hoewel het belangrijk is om te erkennen dat onze tolerantie voor alcohol verandert naarmate we ouder worden, betekent dit niet dat we alcohol volledig moeten vermijden. Het gaat erom de juiste balans te vinden. ‘Matiging is de sleutel,’ adviseert Van. ‘Luister naar je lichaam en wees je bewust van hoeveel je drinkt. Het is ook belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en niet op een lege maag te drinken.’
Foto: Image by Freepik