Vrouwen leven langer dan mannen, en dat verschil bedraagt wereldwijd gemiddeld zo’n 5 tot 7 jaar. In Nederland bijvoorbeeld worden vrouwen gemiddeld 83 jaar en mannen 79. Hoe komt dat? Ten eerste spelen biologische factoren een rol. Vrouwen hebben van nature een sterker immuunsysteem, mogelijk door hogere oestrogeenspiegels, die beschermend werken. Daarnaast hebben vrouwen twee X-chromosomen, wat genetische voordelen biedt bij het overleven van ziektes.
Dan is er gedrag.
Mannen hebben vaker ongezonde gewoonten zoals roken, drinken en riskant gedrag.
Mannen bezoeken ook minder vaak de dokter—totdat het soms te laat is. Ook psychologische factoren spelen mee: mannen hebben een grotere neiging om stress in zich te houden, wat kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.
Wat kun je eraan doen? Om te beginnen zouden mannen wat vaker naar de huisarts moeten gaan, ook als het ongemakkelijk voelt. Daarnaast helpt het om net iets minder te bluffen over hoe sterk en onaantastbaar je bent. Wat vaker een salade eten en de alcohol laten staan, draagt ook bij. Wie weet, met een gezonde dosis zelfzorg worden de mannen toch nog een keertje ouder dan de vrouwen.