Mensen, ga wandelen! Het is niet alleen goed voor de frisse lucht, maar ook voor de grijze massa.
Een ommetje maken werd razend populair tijdens de coronatijd. Voordeel is dat veel mensen zijn blijven wandelen. De Ommetje-app, een initiatief van de Hersenstichting, heeft als doel mensen in beweging te brengen door regelmatig korte wandelingen te maken. Dit kan simpelweg al door een frisse neus te halen tussen het studeren door, een blokje om te lopen tijdens een boodschap of door tijdens de lunchpauze naar buiten gaan om bij te praten met een collega.
Regelmatig wandelen heeft bewezen positieve effecten op de hersenen. Het bevordert de doorbloeding, vermindert stress en kan zelfs de cognitieve functies verbeteren. Door dagelijks een ommetje te maken, dragen deelnemers bij aan hun eigen hersengezondheid en welzijn. Al meer dan 1,7 miljoen Nederlanders hebben de app gedownload.
De Hersenstichting verwelkomt nu singer-songwriter Tim Knol (35, zie foto hierboven) als ambassadeur van de Hersenstichting. In deze rol zet hij zich in om het belang van regelmatig bewegen onder de aandacht te brengen. Tim verbindt zich, evenals Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, aan de Ommetje-app waarmee gebruikers Tims persoonlijke wandelroute kunnen lopen: de Tim Knol Teamuitdaging. Dit is een virtuele wandeling langs Nederlandse theater- en concertzalen waar Tim met zijn band ‘The Blue Grass Boogieman’ optreedt.
Knol: ‘Ik ben trots op de Ommetje-app. Hiermee wordt ‘t nog leuker jezelf uit te dagen om te wandelen en je voortgang bij te houden. Een extra motivatie is om dat in een team te doen, samen met vrienden of familie.
Wandelen is een kleine moeite met een groot effect
Tim Knol Teamuitdaging
Om Tim Knols ambassadeurschap te vieren introduceert de Hersenstichting de ‘Tim Knol Teamuitdaging’ in de Ommetje-app. Gebruikers kunnen in teamverband virtueel verschillende routes door Nederland lopen, langs theaters waar Tim met zijn band ‘The Blue Grass Boogieman’ optreedt.
Vanuit het startpunt Amsterdam kan men kan kiezen voor drie verschillende afstanden: Dichtbij (200km), Verder (400km) en Verweg (700km). Zo loop je samen, máár in je eigen tempo, naar Groningen, Den Bosch of Waarland. De maximale duur van alle routes die gelopen kan worden is 28 dagen.
Tim Knol: fotocredits Hersenstichting
Foto bovenaan artikel: Getty