Vergelijk het met een tuinslag waarin een knik zit. Iedereen heeft dat weleens meegemaakt.
Door die knik kan het water niet goed doorstromen en krijg je een miezerig straaltje. Datzelfde kan gebeuren in je aderen, vaak door een bloedpropje die de boel ophoudt. Met alle gevolgen van dien, zoals een longembolie of een open been.
Het medisch geval waar we het over hebben is uiteraard bekend onder de naam trombose. Komt vaak voor bij de wat oudere mensen. Oorzaken zijn vaak ouderdom, roken, operaties onder narcose, lange tijd arm of been niet gebruiken (bijvoorbeeld door ziekte of gips) en (erfelijke) afwijkingen in het stollingssysteem
Hoe weet je nou of deze vervelende ziekte bij jou aanbelt? Let op deze 6 signalen:
- Zwelling van de huid, vaak been of arm. Gaat soms gepaard met pijn. Omdat het bloed niet goed kan doorstromen, gaat de huid opzwellen.
- Pijn aan de knie bijvoorbeeld of elleboog, aan je handen. Trombose kan ook zonder zwelling gepaard gaan, om het lastiger te maken. Vaak denken mensen dat ze spierpijn hebben en lopen dus gewoon door. Vaak als je begint te lopen gaat het pijn doen. Bij twijfel altijd naar de huisarts.
- Rode plekken op armen en benen. Hoewel trombose niet te zien is, moet je vooral letten op rode vlekken. Het voelt vaak ook warm aan. Beurs is niet altijd een teken van trombose.
- Pijn in de borst. Let vooral op een stekende pijn, direct vanuit de hartstreek. Een hartaanval komt meestal uit de nek en schouders. Vooral bij het ademen voel je de pijn heel nadrukkelijk. In dit soort situaties moet je direct een arts bellen uiteraard.
- Weinig zuurstof of een snel kloppend hart. Bij zuurstoftekort gaat je hart harder werken om het tekort weg te werken. Vooral als heel diep ademhalen moeilijk gaat, moet je aan de bel trekken.
- Vreemde kuch en veel hoesten. Blijf je maar hoesten zonder echte reden of oorzaak? Het kan zomaar een eerste signaal van een longembolie zijn. Soms gaat het hoesten gepaard met het opgeven van bloed en slijm.
Foto: Image by Freepik