In Duitsland is er veel ophef ontstaan over de verschillende achtergronden van de spelers. Eén vijfde van de bevolking zou graag meer witte spelers willen zien of stoort zich aan een aanvoerder die, zoals Ilkay Gündogan, Turkse roots heeft. In Nederland vindt zo’n discussie gelukkig niet plaats. Hetzelfde geldt overigens voor het Franse team. Opvallend: beide teams vertegenwoordigen nu een land, waar anti-immigratiepartijen zeer populair zijn, terwijl beide teams historisch gezien tot de meest succesvolle van de hele wereld hebben kunnen uitgroeien, dankzij de enorme mix van culturen. Voor beide teams zou dan ook gelden, dat ze zich flink in het eigen vlees zouden snijden, mocht in hun eigen land een selectiebeleid zou ontstaan, waarin achtergrond, religie of politieke voorkeur een rol zou spelen.
Diversiteit versterkt dynamiek
Een mix van spelers met verschillende achtergronden zorgt voor een breed scala aan speelstijlen en vaardigheden. Denk aan Ruud Gullit en Clarence Seedorf en vele andere Surinaamse spelers. Of internationals die Marokkaans bloed in de aderen hebben, zoals Khalid Boulahrouz, Ibrahim Afellay en Adam Maher, gecombineerd met uit de oer-Hollandse klei getrokken spelers als Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp of de broertjes De Boer.
Van kleur verschieten
Een homogeen team kan snel in voorspelbare patronen vervallen. Denk aan vroeger het Italiaans team dat alleen maar kon verdedigen en het Engels team dat zich vooral van lange ballen naar voren bediende. Een divers team brengt voortdurend nieuwe manieren om de tegenstander te verrassen. Diversiteit brengt nieuwe ideeën en innovaties naar voren. Bovendien zorgt dit voor een sterkere mentale weerbaarheid. Dit is onontbeerlijk bij onverwachte situaties. Iets dat juist bij voetbal meer regel is dan uitzondering. Tenslotte leidt diversiteit tot een team, waarin elke speler zich gewaardeerd voelt, waardoor een sterk gevoel van saamhorigheid ontstaat.
Ja, vanavond mag er gerust een team van kleur verschieten. Namelijk het Franse. Maar dat omdat ze, na zo vaak van ons te hebben gewonnen, nu eens flink door ons zijn afgedroogd.
Foto: Getty/BSR Agency