Stel je voor: je zit klaar voor de wedstrijd, popcorn bij de hand en je favoriete shirt aan. Dan begint het. Binnen de eerste vijf minuten voel je je hart sneller kloppen. Dat is je lichaam dat zegt: ‘Hé, er staat iets spannends te gebeuren!’
Stresshormonen
Wanneer we een spannende situatie ervaren, reageert ons lichaam hierop door het vrijmaken van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen bereiden ons voor op een ‘vecht-of-vlucht’-reactie, zelfs als we fysiek niet in gevaar zijn. Adrenaline verhoogt de hartslag, waardoor het bloed sneller stroomt en meer zuurstof naar de spieren en organen wordt gepompt. Dit is ook de reden waarom je zweethanden krijgt tijdens een spannende voetbalwedstrijd.
Daarnaast kan de accumulatie van jarenlange spanning en stress het lichaam conditioneren om sterker te reageren op bekende stressoren, zoals een belangrijke wedstrijd van je favoriete team.
Mentaal
Mentale factoren spelen een minstens zo grote rol in de verhoogde spanning. Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je vaak een sterkere emotionele band met je favoriete team. Herinneringen aan eerdere overwinningen en vooral nederlagen stapelen zich op. Vreselijke wedstrijden komen weer naar boven, waarin Nederland beter was, maar we toch verloren. Twee WK-finales, waarin we het onderspit dolven. Strafschoppenseries, waarbij de bal huizenhoog over werd getrapt (Stam en De Boer). Kortom, logisch met zo’n rugzak dat het zweet je soms uitbreekt.
Schrale troost
Schrale troost, wie ouder is, heeft ook het genoegen mogen meemaken van pareltjes van wedstrijden. En wie weet moet het beste nog komen. Maar het zal wel weer nagelbijten worden vanavond tegen Turkije.
Foto: shutterstock