Relaties

Relaties

Corona en het einde van de tong zoen

zoenen, tongzoen,
Corona bracht ons het einde van de berenhug en de Brabantse 3-klapper. Wat een zegen.

EINDE DRIEKLAPPER

Wat niets of niemand ooit lukte, kreeg corona binnen drie maanden voor elkaar. Het tijdperk van het zompige Nederlandse zoenritueel (links-rechts-links, 1 op de mond en nog een hug, soms bij wildvreemden) is voorlopig passé.

Hoogst haalbare: luchtzoen

zoenen, kussen,

Corona bracht/brengt veel leed maar ook enige zegeningen. Falder zet ze op rij.

  1. Verplicht de hele kamer aflikken – van kinderen tot tieners en van buurvrouwen tot oma’s – is voorbij. Je kunt weer selectief zoenen. Maar voor de spontane tongzoen is corona de doodsteek.
  2. Nog nooit zoveel ruimte gehad in bioscoop, theater en restaurant. Gisteren kreeg ik zelfs een eigen tafeltje in de schouwburg. Nadeel in restaurant: je kunt niet meer ongestraft het tafeltje naast je afluisteren, wat mij altijd veel voldoening gaf (en stof voor schrijven).
  3. Die smerige horeca-toiletten, vooral in de grote steden in het weekend, met zeiknatte vloer en stinkend als dunne darmen, zijn passé. Je wordt nu in stijl persoonlijk naar een toilet gebracht, dat zo schoon en steriel als een operatiekamer is. Houden zo!
  4. Aandacht! Nog nooit was ik als klant zo belangrijk. Voorheen stugge horecaffers nemen nu vooraf de tijd om uitgebreid naar je gezondheid, thuissituatie, kennissenkring en telefoonnummer te vragen. We voelen ons – weliswaar om de verkeerde redenen – weer belangrijk. Vroeger moest ik daarvoor een afspraak bij huisarts of specialist maken.
  5. Lekker de ruimte in de trein. Jammer van het rituele mondkapje.

NADELEN bij 1: Er is wat weinig voor teruggekomen. De kans voor de ontwikkeling van een nieuw nationaal begroetingsritueel heeft Rutte noch Van Dissel met beide handen aangegrepen. Wij stellen voor: 1 kleine kus op de wang, de sierlijke hand op het hart, à la de Midden-Oostenbegroeting, of iets origineel: de schoenenkus lijkt me wel wat. De schoenentongzoen is in ontwikkeling bij Nike en Adidas.

Tongzoenen: altijd oppassen

Waar ik vurig op hoopte, maar wat niet kwam:

Meer ruimte in het vliegtuig tegen een wat hogere ticketprijs, zodat de volwassen 50-plusser eindelijk de benen kan strekken. Maar de airlines hebben met een oncontroleerbaar lulverhaal voor elkaar gekregen te kunnen blijven proppen. KLM zegt: ‘Moderne vliegtuigen zijn voorzien van High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters, die zorgen voor schone cabinelucht van hoge kwaliteit.’ Zeggen hullie van wc-eend. Zo blijven we met mondkap opgehokt als nertsen in zilveren buizen. Check even de Handyman om de hoek: “Moet het HEPA filter van de stofzuiger vervangen worden? Handyman heeft ’t juiste filter voor ieder apparaat!” Trek zelf je conclusie.

Het laboratoriumexperiment georganiseerd door airlines en luchthavens, waarbij om efficiency-redenen de druk zo hoog wordt opgevoerd tot de ratten elkaar gaan bijten, wordt doodleuk voortgezet. En de horeca maar schuiven met hun stoeltjes. Waar is Van Dissel als je hem nodig hebt?

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT