Alleen maar beter juist, want zo kun je de red flags beter herkennen mocht je zelf in zo’n situatie terecht komen. Al kan het dan nog best moeilijk zijn om zoiets te herkennen.
Een giftige relatie komt volgens onderzoek in drie fases. Houd onderstaande punten dus in de gaten, zodat jij er niet in eentje belandt.
1. Fase één: idealiseren
Dit is de fase waarin het draait om ‘love bombing’. Je wordt continu verteld hoe prachtig je bent, hoe mooi, grappig, intelligent en ga zo maar door. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen, maar bedenk dat dit niet voortkomt uit pure liefde, maar uit de behoefte om je afhankelijk te maken. Ook kan je partner je vaak verrassen met grote cadeaus of spontane vakanties die van tevoren niet met jou worden besproken. Vaak zeggen mensen achteraf dat het hen overviel, deze love bombing. Je partner kan je ook ondervragen over je grootste angsten, je schaamtes en die in latere fases tegen je gaan gebruiken.
2. Fase twee: devalueren
Nadat je partner jou afhankelijk heeft gemaakt van hem/haar en die zeker weet dat je toegewijd aan diegene bent, zal het emotionele misbruik steeds meer naar de voorgrond treden. Diegene zal jou naar beneden halen, bijvoorbeeld door commentaar te geven op je uiterlijk, je kleding of je ambities. En als jij je grenzen aangeeft, zegt dat je dit niet oké vindt, dan kan die persoon je zwaktes uit fase één (die jij in vertrouwen hebt verteld) tegen je gaan gebruiken.
Wat ook kan voorkomen is dat je partner zal gaan zeggen dat iemand anders iets lelijks over jou heeft gezegd, onder het mom van ‘ik wilde het je niet vertellen, maar ik vond dat je het echt moest weten.’ Dit hoeft niet eens waar te zijn, maar is puur bedoeld om jou te isoleren van je vrienden en familie.
3. Fase drie: Afdanken
Wanneer de relatie stopt, maakt het niet eens echt uit wie het uitmaakt: je giftige (ex-)partner zal je niet makkelijk laten gaan. Je ex zal beloftes maken die hij/zij/hen niet kon tijdens jullie relatie en zal beloven dat het beter wordt. Als je goed oplet, zal het je opvallen dat je ex nooit echt excuses aanbiedt. En als je teruggaat zal het niet veranderen: die ex blijft nog steeds even giftig.
Ook is vreemdgaan niet zeldzaam in een giftige relatie, waar je pas achteraf achterkomt. Daarnaast hebben dit soort giftige mensen vaak narcistische trekjes en vinden ze het makkelijker om terug te gaan naar het bekende (hun exen) die hun narcistische behoeftes vervulden dan op zoek te gaan naar iets nieuws.
Wat het beste is om te doen? Het hele contact afkappen of zo min mogelijk contact onderhouden en goed voor jezelf zorgen en je omringen met mensen die daadwerkelijk het beste met je voorhebben en waar jij je goed bij voelt.
En mocht je willen praten met een psycholoog over je ervaringen of problemen met giftige mensen en/of giftige relaties: doen.
Bron: Psychology Today
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.