Volgens het CBS is de gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan stijgende. Bij oudere echtparen is er zelfs een hogere toename te zien.
‘We stellen meer eisen aan ons kameraadje’
Financieel echtscheidingsadviseur en mediator Rik Smit ziet elke maand wel vijftigers aan zijn bureau verschijnen die al dan niet samen hebben besloten niet meer verder te willen met hun huwelijk. Eerder schreef hij er samen met advocaat en mediator Wills Langedijk een boek over: De betere grijze scheiding; uit elkaar na je vijftigste. De beweegredenen van de paren die bij hem op kantoor belanden, lopen natuurlijk uiteen, maar er tekent zich de laatste jaren wel een duidelijke tendens af.
‘We stellen anno nu andere eisen aan onze partner,’ vertelt hij. ‘Vroeger veranderde onze liefdespartner als vanzelf in onze levensgezel en zochten we op een gegeven moment vooral nog kameraadschap. Dat verschuift nu steeds meer naar de achtergrond.
We willen een leuk leven, ook na ons vijftigste. En omdat we dat leven het liefst zelf vormgeven, stellen we meer eisen aan ons kameraadje. We willen een partner die volgens ons écht iets toevoegt aan ons leven.’
De dagelijkse gang van zaken
Smit vervolgt: ‘Ik zie vaak dat scheidingen op latere leeftijd te maken hebben met het verlies van het hoofddoel in je leven. Als dat doel wegvalt, bijvoorbeeld door een leeg nest of een pensioen, valt de dagelijkse gang van zaken plots weg. Waardoor de vraag opdoemt: hebben wij nog meerwaarde voor elkaar? Anders is het trekken aan een dood paard, en dat wil tegenwoordig helemaal niemand meer.’
Onafhankelijker
Het is, als we de cijfers van het CBS en de statistieken van andere landen mogen geloven, een waarheid als een koe. Zeker op latere leeftijd wordt steeds meer gescheiden, onder vijftigers, maar ook onder zestigers, zeventigers en zelfs tachtigers (een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden).
Voor deze groeiende aantallen zijn een paar duidelijke verklaringen te geven. Ten eerste is scheiden geen schande meer. We leggen ten tweede steeds meer de nadruk op ons eigen geluk.
Tot slot is de rolverdeling tussen mannen en vrouwen ontzettend veranderd, waardoor vrouwen financieel veel onafhankelijker zijn geworden – en dus ook makkelijker kunnen scheiden.
De concrete redenen voor scheidingen
De redenen voor scheidingen zijn niet heel erg veranderd. Met stip op één: vreemdgaan of verliefd worden op een ander. Ook stressvolle gebeurtenissen als ziekte of financiële problemen zijn bekende boosdoeners. Maar onder vijftigplussers speelt méér, blijkt uit Brits onderzoek. Daarin gaf 28 procent van de ondervraagde scheiders aan dat hun partner afstandelijk was geworden en zei 25 procent dat de ander te weinig interesse had in seks.
Nog een treurig cijfer: 10 procent was, heel simpel, uitgepraat.
Dit artikel verscheen eerder in Nouveau.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.