‘Grey Divorce’ rukt wereldwijd op. De trend in veel westerse landen is: het aantal echtscheidingen in jongere leeftijdsgroepen daalt, terwijl 50-plussers na een lang huwelijk ineens aan het scheiden slaan. Koploper in Amerika was (voormalige) vice-president Al Gore, die na meer dan 40 jaar huwelijk met zijn Tipper Gore, aankondigde dat ze gingen scheiden. Verbluft waren de Amerikanen.
Hoe kan dat nou, al die aandoenlijk trouwe huwelijken die ineens ontploffen? Meer dan 40 jaar heb je elkaars bed verwarmd. En ineens pakt Henk of Ingrid pijp, stok of racefiets, op zoek naar een flatje. Het antwoord is ontnuchterend simpel. We worden veel ouder en blijven langer gezond. De man van vroeger trouwde rond zijn 25ste en tikte op zijn 55ste het 30ste huwelijksjaar aan. In 2023 kan je als man van 55 gemiddeld 80 worden. En gezond levende Falderaars springen daar nog overheen: 84 jaar is haalbaar. Tja, dan duurt zo’n huwelijk ineens wel heel erg lang. Verschillen in opleiding en belangstelling gaan een grote rol spelen. ‘Ik wilde de wereld rondreizen, toen de kinderen uitvlogen. Maar mijn ex-man was gelukkiger met tennissen bij de dorpsclub.’ En omgekeerd.
We kunnen leren van onze eigen zonen of dochters
Wat nog meer? Jongere leeftijdsgroepen scheiden minder, terwijl de scheiding bij ‘grijsharige paren’ tegen 2030 zal verdrievoudigen. Huh!? Dat lijkt de omgekeerde wereld. Millennials die keurig bij elkaar blijven, en CDA-opoes en opi’s op sneakers naar de scheidingsadvocaat. Tot wel 2 tot 3 achter elkaar. Vooral oudere mannen kiezen via een ouwemensen-Tinder-site keer op keer een nieuwe vriendin die op moeders lijkt. Voor paren van 64 jaar en ouder is de kans op (herhaalde) echtscheiding 4 keer zo groot. Wat ook een rol speelt: 55-plussers zijn vaak financieel onafhankelijk. Plat gezegd: een scheiding (of twee) doet niet je hele financiële toekomst in duigen vallen. We kunnen leren van onze eigen zonen, dochters of neven. Millennials zijn doorgaans selectiever bij het kiezen van een partner voor het leven. De jongere generatie is hoger opgeleid dan voorgaande generaties. Millennials trouwen vaker met een partner met een vergelijkbaar opleidingsniveau.
Ze doen het domweg beter dan de oudere Fladderaar.