De tentoonstelling Sex: Jewish Positions toont de veelzijdige, verrassende en vaak tegenstrijdige betekenissen van seksualiteit in de Joodse traditie en cultuur.
In een mix van traditionele Joodse voorwerpen en hedendaagse kunst en fotografie laat de expositie zien dat het Jodendom niet één uniforme en uitsluitend religieuze cultuur is. Hedendaags Jodendom bestaat uit vele subgroepen en individuen, zowel religieus als seculier, met steeds veranderende manieren van denken en leven – ook over seks.
In de Joodse cultuur heeft seks verschillende, verrassende en soms tegenstrijdige betekenissen.
Je kunt het jodendom als seksueel vrij of juist onderdrukkend zien – en alles daartussenin. Het is maar net hoe je het bekijkt. In het traditionele Jodendom wordt seks strikt gereguleerd. Zo moeten mannen hun verlangens beheersen en voor het juiste gebruiken: seks binnen het huwelijk en het krijgen van kinderen.
Mannelijke zelfbevrediging wordt als ‘zaadverspilling’ gezien.
Ook is seks alleen toegestaan buiten de menstruatiecyclus. Voor sommige stellen houdt dit de passie juist levend, anderen vinden dat het hun verlangens in de weg staat. Met name feministische en queer Joden laten zien dat seksuele bevrijding en Jodendom ook prima kunnen samengaan.
Sex: Jewish Positions laat een waaier aan perspectieven op seks en seksualiteit zien – religieuze rituelen tot kunst en populaire cultuur. In de tentoonstelling hoor en zie je uiteenlopende standpunten van middeleeuwse rabbijnen, hedendaagse kunstenaars, filosofen, sekstherapeuten, Talmoedwijzen en Influencers. De tentoonstelling is verdeeld in vier thema’s: Seksualiteit & Samenleving, Plicht & Plezier, Verlangen & Controle en Erotiek & het Goddelijke.
De expositie Sex: Jewish Positions is nog tot 25 mei te zien in het Joods Museum in Amsterdam. Meer info vind je hier.
Foto: Nechama Golan, Sefer Nashim (The Book of Women) (2000). Copyright Joods Cultureel Kwartier