Homer Simpson: lui en incompetent
Bij veel Nederlanders zijn de karakters van The Simpsons zo bekend als Stitch, Belle en Bambi bij een 11-jarig meisje.
Homer Simpson, de luie en sarcastische vader, etterbakje Bart Simpson, lieve en slimme dochter Lisa, moeder Marge, Maggie, de baby. En vergeet niet de geweldige bijfiguren Krusty the Clown, de demente Opa Simpson, schoolconciërge Willie, brave buurman Ned Flanders of Apu Nahasapeemapetilon. Bijna zo bekend als de Disneykarakters, maar wat zijn ze extreem, vilein, immens grappig, onbeschoft , onverwacht of ontwapenend, het zit er allemaal in. De serie, bedacht door de Amerikaanse striptekenaar Matt Groening, startte in 1989, ging als een olievlek de wereld over en won vele prijzen, waaronder de Emmy Awards. Niet in de laatste plaats omdat de ‘Geeky’ schrijvers (w.o. wiskundigen) zoveel actuele ontwikkelingen in de episodes wisten te verwerken. Terugkijkend over ruim dertig jaar is nog het meest verbazingwekkende de voorspellende kracht van The Simpsons. Tot vele decennia geleden kwamen onder veel meer de volgende profeties in de serie voor: fraude bij het stemmen op Obama, het presidentschap van Trump en – jawel – de introductie van de smart watch met spraakherkenning. Voor wie het niet wil geloven, klik maar even op dit filmpje
Bart, een etterbakje van een zoon
Waarom sloeg The Simpsons in zoveel landen zo aan? Vele Nederlanders ervaarden The Simpsons als een satirische uitvergroting van Hollandse gezin uit de jaren ’50 en ’60. Joe the Plumber elke avond tierend en scheldend met een blikje bier in zijn hand, wel een baan maar liever lui dan moe. Een zorgzame en slovende vrouw in de keuken, een etterbakje van een zoon. Vader en zoon, extreem egocentrisch, worden door Lisa, het slimme dochtertje van de familie (Lisa), regelmatig onder de tafel gekletst. De familie woont ook nog eens in het denkbeeldige Amerikaanse dorpje Springfield, met de gelijknamige kerncentrale waar Homer Simpson lui en onoplettend in zijn volle incompetentie aan de regelknoppen zit.
Tierend en scheldend
De humor en het sarcasme spatten van het scherm. Er is een verhaallijn voor jeugdige kijkers en ook nog een extra laagje met geraffineerde humor voor de oudere meekijkers. Een concept dat je ook tegenkomt in de veel latere, betere Disney-films. Om een idee te krijgen – met dank aan de Engelse Wikiquote – enkele aforismen van vader Homer Simpson:
- ‘Proberen is de eerste stap naar mislukking’
- Als Homer aliens ontmoet: ‘Eet me alsjeblieft niet op, ik heb een vrouw en kinderen. Eet hen op!’
- ‘Als iets te moeilijk is om te doen, dan is het de moeite niet waard’
- ‘Met feiten kan je eender wat bewijzen’ (Donald Trump had het kunnen zeggen).