De films uit de jaren 70 en 80 waar hij in speelde, dat waren voor (semi)intellectuelen de maatstaf aller filmhuisdingen. Zoals de engel Damiel in ‘Der Himmel über Berlin’ (1988) van Wim Wenders. Het is de vraag of je nu nog zou wegkomen met een film waarin je de gedachten van mensen hoort vertolken door acteurs en een beschermengel afdaalt op aarde om tussen de mensen te vertoeven. Opvallend zijn de beelden van de Berlijnse muur, want die stond er toen nog net.
Terminaal zieke lijstenmaker
Ook goed was der Bruno in ‘Der Amerikanische Freund’ van Wenders, waarin hij een terminaal zieke lijstenmaker speelt die het aanbod aanneemt om als huurmoordenaar op te treden. Of ‘Dans la ville blanche’ van Alain Tanner, als scheepsmachinist die overal de brui aan geeft en in Lissabon blijft plakken, helemaal geïsoleerd van de rest van de wereld. Hij kon, kortom, goed iemand spelen die niet helemaal van deze wereld is, die zich er ook niet thuis voelt.
Maar iedereen kende hem vooral van zijn glansrol als Adolf Hitler in zijn bunker in de film ‘Der Untergang’ van Oliver Hirschbiegel uit 2004. Ganz was een onvergetelijke Hitler, met die te grote pet en dat veel te ruim zittende uniform, en vooral dat geschreeuw tegen zijn ondergeschikten. Dat inspireerde eindeloos veel komische parodieën op YouTube. Van een pizza die niet komt tot Hitler die te horen krijgt dat hij niet in een Harry Potter-film mag meedoen.
Bowlen en Zwarte Pieten
Bruno Ganz was een acteur die met hart en ziel van alles heeft gespeeld, zoals Faust in een 21 uur durend, gelijknamige toneelstuk. Een theater- en filmacteur van het grootste formaat. En toch zal hij misschien bij het grote publiek toch vooral die tierende dictator blijven die wil gaan bowlen, zich over de Zwarte Pietendiscussie opwindt of over de kansen van Duitsland tijdens de WK Voetbal.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.