Vlak voor oktober, de finalemaand en het ideale plantseizoen, staat de teller nu al op meer dan 2 miljoen tegels eruit, zo’n 600.000 tegels meer dan vorig jaar. Groen in ruil voor tegels vermindert wateroverlast, zorgt voor verkoeling bij hitte en vergroot de biodiversiteit.
Nederlander vindt eigen straat niet groen genoeg
Ruim de helft van de Nederlanders (53%) vindt de eigen straat niet groen genoeg. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van KRO-NRCV. Zij geven aan hun straat vooral te willen vergroenen omdat het verkoelt in warme periodes, het een positief effect heeft op de mentale gezondheid en vanwege de rijkere biodiversiteit. Daar waar het kampioenschap drie jaar geleden begon tussen rivalen Amsterdam en Rotterdam (tussenstand: 2-1), strijden dit jaar ruim 170 gemeenten voor de prijzen. Daarnaast raakte dit jaar ook Vlaanderen in de ban van het Kampioenschap Tegelwippen. Ook daar zijn al ruim 1 miljoen tegels gewipt. Nederlandse koplopers in de drie klassementen zijn Arnhem, Gouda en Reusel-De Mierden. Dit is op basis van het aantal inwoners per gemeente. De gemeente die tot nu toe in totaal de meeste tegels heeft gewipt is Arnhem.
Het najaar is het ideale plantseizoen
Wat veel mensen niet weten is dat oktober een van de beste momenten is om de schep uit de schuur te halen en massaal tegels te verruilen voor groen. De herfst is het ideale seizoen voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. De organisaties achter ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’ initiëren daarom ook dit najaar de actie ‘Plant je mee’ van 1 tot en met 30 november.
Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Op 16 november worden de winnaars in drie klassementen bekendgemaakt.
Fotograaf: IAMKAT. Nk Tegelwippen