In onze tijd? Geen pindakaas meer mee naar school? Dat hadden we ons toch niet kunnen voorstellen. We zagen in de jaren tachtig Petje Pitamientje (dacht jij ook altijd dat hij Píetje Pitamientje heette?), die zei dat zijn moeder beweerde dat er zoveel vitamientjes in zaten. Vond hij maar een stom argument. ‘Want hij vond het gewoon lekker.’ Ja, en dat vonden wij ook.
Allergie
Nu worden de moeders van de huidige generatie ‘Petjes Pitamientjes’ gevraagd of ze geen boterham met pindakaas in de broodtrommetjes willen meegeven. Dit vanwege de zeer ernstige reacties die het kan oproepen bij klasgenootjes met een levensbedreigende allergie.
SHOCK
Zo’n allergische reactie heet anafylaxie, en het gevolg wordt ook wel anafylactische shock genoemd. Het moet direct behandeld worden. Uit voorzorg weren sommige scholen alle vormen van noten en pinda’s, om zo kindjes te beschermen die risico lopen vanwege deze aandoening. Het gevaar daarvan echter, zegt Frans Timmermans van bovengenoemd Nederlands Anafylaxis Netwerk, dat er een soort schijnveiligheid kan ontstaan.
RISICO VAN PINDAKAAS
Volgens hem is een ban nooit 100 procent veilig, en is “opvoeding vanuit huis daarom het belangrijkst, aangezien de kinderen zelf ermee moeten leren omgaan en niet de omgeving. Ze komen er buiten school namelijk ook mee in aanraking… Risico is nooit volledig uit te sluiten.” Ook andere voedingsmiddelen kunnen volgens hem een anafylaxie veroorzaken, en alles verbannen zou niet de oplossing zijn. Veel belangrijker is volgens hem het vergroten van het bewustzijn; educatie en weten wat je wel en niet kunt doen.
LEEFTIJDSGERICHT
Wel ziet hij heil in leeftijdsgebonden maatregelen, omdat kinderen in groep 1 tot en met 4 een ander bewustzijn en omgangsvormen hebben dan de iets oudere kinderen vanaf een jaar of negen. Bij die kleinsten zou je volgens hem de ouders kunnen vragen goed na te denken over welke voeding ze meegeven naar school, maar een algehele ban van pindakaas en/of andere voedingsmiddelen zou juist voor spanningen zorgen binnen zo’n groep.
Wat vind jij? Wordt er te voorzichtig met kinderen omgegaan?
Dit artikel verscheen eerder op: Flavorflav.com