Vroeger, ja vroeger, toen had je nog voldoende sneeuw en was het nog niet zo godvergeten druk op de pistes. Maar met de opwarming van de aarde zie je de hoeveelheid sneeuwzekere locaties als (ja, we maken hem toch maar…) sneeuw voor de zon verdwijnen.
Groeiend probleem is de drukte op de overgebleven skipistes. De helm is sowieso bijna overal een verplicht accessoire, maar je ziet ook steeds meer mensen met een rugbeschermer. We praten uit eigen ervaring hoe we als krasse knar van 60 overhoop werden geskied door een snowboarder die dacht alleen op de wereld te zijn.
Dus de vraag is gerechtvaardigd: Hoe blijf je als man van boven de 50 jaar veilig én zelfverzekerd op de piste? Deskundigen delen hun inzichten en tips.
“De sleutel tot een succesvolle wintersport op latere leeftijd is fysieke voorbereiding,” zegt dr. Marleen Vervoort, sportfysioloog aan de Universiteit Utrecht. “Naarmate we ouder worden, neemt spiermassa af, en dat heeft invloed op stabiliteit en reactievermogen. Begin minimaal zes weken voor je reis met specifieke trainingen voor core stability, kracht en uithoudingsvermogen.” Vervoort adviseert oefeningen zoals squats, lunges en balansoefeningen met een stabiliteitsbal. “Het trainen van de core en benen zorgt niet alleen voor betere controle op de ski’s, maar helpt ook om blessures te voorkomen.”
Volgens wintersportexpert Pieter Kranenburg, oprichter van SkiSafe Nederland, zijn drukke pistes tegenwoordig een van de grootste risico’s. “De populariteit van wintersport is enorm gestegen, waardoor het vaak overvol is op de hellingen.
‘Jonge, onervaren skiërs nemen niet altijd de tijd om te leren hoe ze anderen kunnen ontwijken, en dat maakt het voor oudere skiërs extra spannend’
Kranenburg adviseert vijftigplussers om tijdens rustige uren de pistes op te gaan. “Ochtenduren zijn vaak minder druk, en het zicht is beter. Vermijd populaire rode en zwarte pistes in de middag, wanneer de meeste ongelukken gebeuren door vermoeidheid en overmoed.”
Angst en voorzichtigheid nemen vaak toe met de jaren, zegt sportpsycholoog Eva van Dijk. “Dit is een natuurlijke reactie. Je bent je meer bewust van de risico’s, wat op zich goed is, maar het kan ook je vertrouwen ondermijnen.” Van Dijk raadt visualisatietechnieken aan: “Zie jezelf soepel de berg afgaan en focus op wat goed gaat. Dit helpt om een positieve mindset te behouden.” Ze benadrukt ook het belang van lessen. “Zelfs ervaren skiërs kunnen baat hebben bij een opfriscursus. Moderne technieken en materialen kunnen je techniek verbeteren en zelfvertrouwen geven.”
Tot slot waarschuwt Kranenburg voor overbelasting: “Houd rekening met langere hersteltijd. Plan regelmatig pauzes in en hydrateer goed, zelfs in de kou. Oververmoeidheid is een belangrijke factor bij ongelukken.”
Met de juiste fysieke en mentale voorbereiding, rust en een strategische planning kunnen mannen van 50+ optimaal genieten van hun wintersport. Zoals dr. Vervoort zegt: “Wintersport is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een prachtige manier om fit en actief te blijven. Bereid je goed voor, en het plezier volgt vanzelf.”
Foto: shutterstock