Hennie Kuiper blijft natuurlijk een legendarische Nederlandse wielrenner, die vooral in de jaren ’70 en ’80 een imposante erelijst bij elkaar fietste, zoals zijn zeges bovenop de Alpe D’Huez tijdens de Tour de France-edities in de seventies. De coureur, alweer 74 jaar, is misschien nog het meest bekend van zijn noeste overwinning in 1983 in de klassieker Parijs – Roubaix. Iedereen weet nog hoe hij op het allerlaatst moment lek reed en Mart Smeets in zijn commentaarhok bijna flauwviel van spanning, toen de materiaalwagen te laat leek te komen.
Altijd agressief
Smeets riep toen hij Hennie eindelijk over de finish zag komen: ,,Kuiper is de koning van Parijs-Roubaix!’’ Het commentaar is nog steeds een onderdeel van het Nederlandse wielerarchief en wordt nog steeds met veel plezier herhaald door adepten van de vaderlandse wielersport. Kuiper had – vooral in die iconische Peugeot en later TI Raleigh-truien – een ongelooflijke passie en motivatie voor het wielrennen en was bekend om zijn agressieve stijl van fietsen. Hij reed bijvoorbeeld altijd op de rand van de kant. We zien hem nog op de flanken van Galibier stoempen, net langs het ravijn. Moedig, maar gevaarlijk.
Een eigen museum!
Van Kuiper is verder de uitspraak: ,,Wielrennen is eerst het bord van de tegenstander leeg eten, voor je aan je eigen bord begint’’. Hennie is bovendien een van de weinige renners die olympisch én wereldkampioen op de weg zijn geweest. Na zijn actieve carrière werd Kuiper ploegleider bij vooral buitenlandse ploegen. Inmiddels doet hij het rustiger aan en doet hij soms motivatietoespraken op congressen. Als je alles wil weten over zijn loopbaan, dan kan je naar zijn woonplaats Noord-Deurningen, waar zijn neef met hulp van vrijwilligers en Hennie Kuiper zelf recent het Hennie Kuiper Wielermuseum heeft opgezet, waarin de carrière van het Twentse icoon aan de hand van zijn fietsen, truien, prijzen wordt geëtaleerd. Een aanrader!