Toen

Toen

Hittegolf: dit is nog níets in vergelijking met 1975

Oké, er staat ons een aantal warme dagen te wachten. Maar in 1975 vielen écht de mussen van het dak. Dat jaar bracht de langste hittegolf ooit. Hoe overleefden we in die tijd?

Eigenlijk zag niemand in 1975 de hitte aankomen. Weliswaar waren januari en februari iets te warm. Maar de lente toonde zich van een zeer koele kant. Maart was bijvoorbeeld 5 graden kouder dan de voorgaande twee maanden. April, mei en zelfs juni brak de zon nauwelijks door. Dag twee van juni leverde zelfs nog een lading natte sneeuw op. Maar toen werd het juli. Deze maand was in het begin nog vrij onbestendig. Warme en koude dagen wisselden elkaar af, met voortdurend tussendoor onweersbuien. 0p 29 juli begon echter de hittegolf, die nu bij de KNMI in de boeken staat als ‘de langste ooit’. Deze bloedhete periode duurde maar liefst achttien aaneengesloten dagen. De eerste dag van deze hittegolf zorgde meteen voor de hoogste temperatuur: 32,9 graden

Hittegolf

Volgens de KNMI is er in Nederland officieel sprake van een hittegolf, als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen lang 25 graden of hoger (=een zomerse dag) bedraagt. Daarnaast moet in dit tijdbestek ook in drie etmalen het kwik tot 30 graden (=een tropische dag) zijn gestegen. Nederland telt sinds 1911 24 hittegolven.

Nog een memorabele zomer

Het jaar ná 1975 bracht ook een memorabele zomer. Wederom kwamen we in een enorme hittegolf terecht. Deze duurde echter zeventien dagen. Eén dag tekort om de gedeelde eerste plek te kunnen opeisen met het voorgaande jaar. Wel werd er een warmere dag gemeten. Op 3 juli wees de thermometer een temperatuur aan van 34,9 graden.

Hoe overleefden we de hittegolf in 1975?

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT