Recentelijk gebeurde dat in New York waar de 30-jarige Michael Rotondo door zijn ouders voor de rechter werd gesleept omdat hij zijn ouderlijk huis maar niet wilde verlaten. Michael was zijn baan kwijt en woonde de afgelopen 8 jaar weer bij zijn ouders. De rechter gaf de ouders gelijk en Michael kon zijn biezen pakken. Rotondo heeft nog steeds geen baan maar verdiende inmiddels genoeg met zijn media-optredens om de huur van een huis te betalen.
Genadebrood
Goh, dat was in onze tijd wel anders. Ergens rond je 19e levensjaar – en dat was al laat! – kreeg je te horen dat je genoeg ‘genadebrood’ – dat woord alleen al – had gegeten en dat het tijd was om te vertrekken. Er moesten per slot van rekening nog meer monden worden gevoed – lees: je jongere zusjes en broertjes – en dan was 1 grote mond minder zeer welkom. Je ouders wilden nog je nog net op een camping droppen om kamers te gaan zoeken, maar een zakcentje om de eerste maanden te overleven, zat er niet in. Prettige wedstrijd, was de vrolijke groet. Alsof je de hond aan een boom bindt en zelf voor minimaal een maand richting het zonnige zuiden vertrekt…
Hoe is dat bij jullie? Zelf kinderen in die leeftijd? Vooral jongens – onze eigen waarneming – zijn totaal niet bezig met een eigen stekkie. Ma doet de was en kookt, pa is een wandelende pinautomaat en meneer zelf studeert een beetje, bezoekt veel party’s, drinkt net iets te veel bier en zit achter de meiden aan. O ja, en het gamet vooral ook… In Italië blijven jongens wel tot hun 40e (!) bij hun ouders. De relatie tussen moeder en zoon is er heel belangrijk. Zelfs als jonge mannen verhuizen, gaan ze vaak twee straten verderop wonen. En Nederlanders dan? Die zijn anno 2018 gemiddeld rond hun 25e het huis uit. Zo’n 10 procent van de jongeren tussen de 25 en 34 woont nog thuis. Altijd nog minder dan Frank – Van Kooten & De Bie – die op zijn 40e nog thuis woont.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.