Jeugd

Jeugd

TV-toen: de belangstelling voor ‘Floris’ was al herleefd, nu die voor Kapitein Zeppos nog.

Al die series van vroeger, je kunt ze beter maar niet terugkijken. Maar het is wel jeugdsentiment.

Floris (van Rozemond) was eind vorig jaar weer even een item, want het was vijftig jaar geleden dat die jeugdserie (of -zonde) van regisseur Paul Verhoeven en acteur Rutger Hauer was gemaakt. Verbazingwekkend was dat er ook nu nog mensen bleken te zijn, jonge zelfs, die scenes uit die serie over ridders in maillot naspeelden. Re-enactment, maar dan van een verzonnen verhaal.

Hammie de Beukelaer

Hoewel je je kon afvragen of het wel zo’n massaal gedeeld verlangen was, want je zag maar een handjevol omgeklede figuren met plastic maliënkolders bij de hangbrug van een kasteel. Het was een beetje zoals in de serie, waarin Hammie de Beukelaer en zijn drie stuntmannen alle slechterikken speelde. Toen hij vorig jaar overleed op 87-jarige leeftijd, schreef De Volkskrant: ‘De Beukelaer leverde daarmee misschien wel het ultieme bewijs dat je ondanks 40 jaar aan vechtpartijen, doodsprongen en wilde achtervolgingen nog best oud kan worden.’

Mannen in maillot

Ach ja, de jeugdseries van die tijd. Een jaar na Floris kwam de BRT met ‘Fabian van Fallada’, ook een ridderserie, maar die haalde het niet bij Floris. Eerder was er een Franse serie over mannen in maillot, ‘Thierry la Fronde’. Thierry de Slingeraar dus.

Enigszins flauwe parodie op Floris met Tygo Gernandt en Marc-Marie Huijbregts

Ook zo’n hit van die tijd: Kapitein Zeppos. Je vraagt je af of bezoekers van het gelijknamige café-restaurant in Amsterdam nog wel weten wie dat eigenlijk was. Die in het gelijknamige etablissement in Antwerpen misschien wel.

Waar die serie nu eigenlijk over ging, komt ook bij ons niet direct boven. Er was iets met een man met een nogal doodse blik en een kapiteinspet, die zich voortbewoog in een vreemde auto. Dat blijkt een echte Amphicar geweest te zijn, een soort amfibie-auto uit de VS die is geproduceerd tussen 1961 en 1968, met een totale productie van 3878 stuks. Hij zou oorspronkelijk Eurocar heten. (Op de foto boven dit stukje rijdt een Australiër in 2002 in een Amphicar uit 1966 de haven van Sydney in.)

Onsterfelijk deuntje

Kapitein Zeppos voer er zelfs mee over de kanalen van Gent. En natuurlijk was er dan deuntje dat we zelfs nu nog kunnen meeneuriën. Dat blijkt ‘Living It Up’ te heten. De componist is Bert Kaempfert, maar dat wisten we nog. Die muziek is alleen in de eerste serie gebruikt, maar nu kennen veel mensen hem nog.

Wanneer zullen we jonge fans de serie zien naspelen met een echte Amphicar?

Kapitein Zeppos - het deuntje.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT