Memory lane

Memory lane

Weet je nog? Die gouwe-ouwe transistorradio? (die straks onze levens moet redden)

Een transistorradio is onmisbaar in ons noodhulppakket, zo bleek deze week tijdens de opening van een zogenaamde prep-shop. Terug naar onze jeugd: Radio Veronica, transistorradio mee naar het strand. Weet je nog?

In Utrecht is een prep-zaak geopend. Hier verkopen ze spullen als je aangewezen bent op jezelf. Stel daarbij voor: noodrantsoenen, waterfilters, zaden en zaadpakketten én, opvallend, transistorradio’s. Check prepshop.nl en zie hoe daar deze radio-exemplaren je tegemoet staren. In felle kleuren, op batterijen en met zo’n lange antenne. Onmiddellijk triggert dit ons geheugen en we gaan terug naar de tijd van het immens populaire Radio Veronica. Het was destijds de piratenzender, die dobberde op Noordzee, die de transistorradio onder de jeugd ongekend populair maakte, zo lezen we in een blog van radiokenner Hans Knot  Hij schrijft dat draagbare radio’s in de jaren zestig steeds kleiner werden. Bovendien moest er nog kijk- en luistergeld worden betaald. De grote radio’s die in die tijd gemeengoed waren in de huiskamer, konden worden gecontroleerd door speciaal aangestelde inspecteurs, die namens de regering langs kwamen aan de deur. Kleine transistorradio’s konden makkelijk worden verborgen, waardoor deze belastingmaatregel massaal werd ontdoken. ‘Bovendien,’ zo schreef Knot, ‘werd de aanschaf gestimuleerd doordat menig transistorradio gebruikt kon worden als versterker voor een pick-up. Sommige jongeren gingen zo ver dat ze transistorradio en platenspeler meenamen naar het park of naar het strand.’

Op naar het strand

Ja, dat herkennen wij. Op warme zomerdagen naar het strand. Transistorradio mee, de antenne richten daar waar het signaal het sterkste was en dan lekker luisteren, via de middengolf, naar het toch altijd krakerige geluid van Radio Veronica. Of natuurlijk, als goede tweede piratenzender in die tijd, Radio Noordzee. Zo’n transistorradio was overigens een kostbaar bezit. Het kostte je een zomer bollen pellen of een ander vakantiebaantje voordat je met een blik vol papiergeld en munten de elektronicazaak binnenstapte. Hans Knot schrijft dat prijzen voor transistorradio’s varieerden tussen de 80 en 300 gulden. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Radio Detailhandelaren werden de meeste transistorradio’s in de tijd verkocht in de klasse tussen 125 en 200 gulden.

Help ons van het dak

Kleine zoektocht op Google leert dat de prijs van een radio op batterijen, met een antenne, tegenwoordig varieert van 15 tot zo’n 150 euro. Aanschaffen? Waarom niet. Het zijn onzeker tijden. Toch hopen we maar, dat we die nooit hoeven te gebruiken: ‘Landgenoten, hier uw regering vanuit Meppel. Door een ongekende combinatie van springvloed en zware noordwesterstorm zijn vannacht de dijken op meerdere plaatsen doorgebroken en zijn duinen overstroomd. Het water is tot ongekende hoogte gestegen en heeft de helft van Nederland verzwolgen. Internet is weggevallen. Als u nu op het dak van uw huis zit en ons hoort: wij komen er zo snel mogelijk aan om u te redden. Houdt moed. Houdt moed.

Credits: Getty: Harold M. Lambert / Contributor
Meer nostalgie: Lees: https://www.falder.nl/toen/memory-lane/hoe-ervaarde-je-dat-ook-alweer-bellen-een-telefooncel/

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT