Reclames waarover we ons verbaasden

toen

Welke topvoetballer beweerde dat roken gezond was?

4 pakjes per dag rookte de grootste voetballer aller tijden. En hij maakte er zelfs reclame voor.

We hebben het natuurlijk over Johan Cruijff die lange tijd rookte als een schoorsteen en verscheen in advertenties van Roxy Dual filter, de zogenaamde ‘gezonde’ sigaret.

Reclame die nu ondenkbaar is. Maar Cruijff vond het toen – we praten over de jaren 70 – de lekkerste teer- en nicotinearme sigaret. En hij hield zichzelf voor de gek door te stellen dat hij door zijn merkkeuze slechts de helft aan schadelijke stoffen binnenkreeg, in vergelijking met andere merken. ‘Ik vind: als je rookt, moet je wel verstandig roken.’

Hij was daarmee in de jaren zestig en zeventig overigens geen uitzondering. Roken was de norm in de kleedkamer. De in juli 2015 overleden spits Dick Nanninga rolde na de verloren WK-finale van 1978 in en tegen Argentinië meteen een sjekkie, als troost. Willem van Hanegem, Wim Suurbier, Johnny Rep, er was bijna geen international die niet rookte.

Goed was goed en slecht was slecht bij Cruijff. Hij was geen man van compromissen; als voetballer, trainer en analist niet. Lang had hij naar eigen zeggen twee verslavingen. Voetbal heeft de beroemde nummer veertien zo goed als alles gegeven. Roken nam hem bijna alles af.

In 1991, op 44-jarige leeftijd, kreeg hij een hartinfarct en onderging hij een hartoperatie. “Je krijgt maar één lichaam, daar moet je het de rest van je leven mee doen”, zei hij daarover. Sindsdien had de antirooklobby er een gezondheidsactivist bij. Hij was in 1991 te zien in een nieuwe reclamespot, waarin hij demonstratief een sigarettenpakje hooghoudt, als ware het een bal, en ze vervolgens kapot trapt.

Daarnaast stapte hij als trainer van Barcelona over van sigaretten op Chupa Chups, een Spaans lollymerk. Het voorbeeld werd nagevolgd, de verkoop van dit snoepgoed schoot omhoog.

Ook zette hij zich met zijn Johan Cruyff Welfare Foundation in als pleitbezorger voor een gezonde levensstijl. Het laten sporten van de jeugd via de zogenoemde Cruyff Courts is daarvan slechts een voorbeeld.

Verder werd hij ambassadeur van De Gezonde Zaak, een initiatief om mensen vaker en beter te laten werken aan hun vitaliteit. Bij de introductie sprak hij op onnavolgbare wijze: “Je kan je maar beter goed voelen dan slecht.”

Cruijff overleed in 2016 op 68-jarige leeftijd aan longkanker.

Bron: Business Insider

Foto bovenaan artikel: image by freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT