Sylvia Millecam, geboren in 1956, werd tijdens haar leven bekend vanwege haar optredens in diverse tv-programma’s en haar rol als presentatrice. Ze genoot populariteit en erkenning in Nederland, met onderscheidingen zoals haar uitverkiezing tot populairste vrouw van Nederland in een peiling van de TROS in 1991 en 1992. Met name haar rol in het KRO-programma ‘Hoe bestaat het’, leverde haar veel bekendheid op. Millecamp werd gewaardeerd om haar ondeugende karakter, speelse rebelse houding, eenvoudige benaderbaarheid, moederlijke zorgzaamheid, en wellicht een vleugje sensualiteit
Playboy
Haar televisiecarrière omvatte verschillende programma’s, waaronder ‘Knoop in je zakdoek’ en haar eigen tv-show ‘De Sylvia Millecam show’in 1994,’ hoewel deze laatste niet het gewenste succes behaalde. Ook stond ze in 1989 met een fotoreportage in Playboy en bracht ze in 1992 de single ‘Brand’ uit, gezongen in een Overijssels dialect. In 1996 volgde haar tweede CD ‘Lekker puh,’ met Engelstalige hits gezongen in Nederlandse dialecten, die echter niet het succes bracht waarop ze had gehoopt.
Knobbeltje in haar borst
In september 1999 ontdekte ze een knobbeltje in haar borst en raadpleegde ze haar huisarts. Ze negeerde echter het advies van een specialist voor een behandelplan met borstamputatie, reconstructie, chemotherapie en bestraling. In plaats daarvan zocht ze hulp bij gebedsgenezeres Jomanda. Haar gezondheid verslechterde gestaag, en in mei 2001 stopte ze met haar televisiewerk. Ze onderging behandelingen met een magneetveldapparaat bij een homeopathische arts. Op 17 augustus 2001 werd ze opgenomen in het ziekenhuis in Nijmegen, waar bleek dat de kanker zich al te ver had verspreid. Op maandag 20 augustus 2001 overleed Sylvia Millecam op 45-jarige leeftijd. Drie artsen werden uiteindelijk geschorst vanwege misleiding, onkunde en het onnodig laten lijden van Millecam. Jomanda, die had aangeraden om de reguliere behandeling te vermijden, werd vrijgesproken door het gerechtshof. Twee alternatieve artsen kregen een voorwaardelijke celstraf.
Beeld: Getty/BSR Entertainment en YouTube