Kun je het je nog herinneren? Op zondag 26 december 2004 vond een zeer krachtige zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een verwoestende tsunami veroorzaakte. Deze Tsunami verspreidde zich in verschillende richtingen en leidde tot een tragisch verlies van ongeveer 230.000 levens. De aardbeving had een magnitude van 9,3, wat ervoor zorgde dat de zeebodem zich tientallen meters verplaatste. Dit maakt het de op vier na sterkste zeebeving sinds het jaar 1900. De zeebeving genereerde drie grote Tsunami’s die met snelheden tot wel 900 kilometer per uur door de Indische Oceaan raasden. Toen de golven de kust bereikten, werden ze door het ondiepere water opgestuwd tot hoogtes van wel 10 meter, met verwoestende gevolgen.
Nederlandse kerstrampen en -incidenten
In de loop van de geschiedenis bleek Kerstmis voor meer menselijk leed te zorgen. Ook dichter bij huis. Hier een inventarisatie van incidenten en rampen die zich voordeden in Nederland, juist op het moment dat de gedachten bij Kerstmis waren.
Verdwenen bisschop in Alkmaar (1539)
Rond kerstmis in 1539 verdween een bisschop uit Alkmaar onder mysterieuze omstandigheden. Hij was onderweg naar een kerstmis in een nabijgelegen dorp, maar werd nooit meer gezien. Het gerucht ging dat hij was ontvoerd of vermoord, hoewel er geen bewijs werd gevonden. De verdwijning bleef een raadsel.
Mysterieuze kerstster boven Haarlem (1572)
Op Kerstavond 1572 zagen inwoners van Haarlem een felle, roodachtige ster boven de stad. Dit verschijnsel werd gezien als een teken van goddelijke interventie, vooral omdat Haarlem op dat moment belegerd werd door Spaanse troepen.
Kerstmis-schip van Texel (1593)
Een VOC-schip dat vlak voor kerst voor anker lag bij Texel, werd geteisterd door een plotselinge ijsstorm. Door bevriezing konden de bemanningsleden niet naar de wal terugkeren en moesten ze kerst vieren op het schip. Velen overleefden de barre omstandigheden niet.
Kerstspook van Middelburg (1610)
In Middelburg deden rond kerst 1610 verhalen de ronde over een “spookachtige verschijning” die in het donker door de straten liep en huizen binnendrong. De “spookverschijning” bleek later een oude weduwe te zijn die bij kerstvieringen voedsel en hulp zocht.
Kerstmoord in Den Haag (1621)
Tijdens een luxueus kerstfeest aan het hof van prins Maurits in Den Haag werd een edelman betrapt op een geheime affaire met een hofdame. Een conflict escaleerde, en de edelman werd in een duel doodgestoken in een bijzaal van het paleis.
Kerstbrand in Dordrecht (1649)
Tijdens een kerstviering in een herberg in Dordrecht brak er brand uit door een omgevallen kaars. De brand verspreidde zich snel door aangrenzende huizen en verwoestte een deel van de oude binnenstad. Wonder boven wonder vielen er slechts enkele gewonden, wat als een kerstwonder werd beschouwd.
Kerststorm (1717)
Op Eerste Kerstdag 1717 raasde een verwoestende storm over de kustprovincies, met name Groningen en Friesland. De stormvloed eiste duizenden levens en veroorzaakte enorme schade. Kerstmis veranderde in een periode van rouw en wederopbouw voor de getroffen gebieden.
Kerstmis zonder sneeuw (1734)
In een tijd waarin sneeuw tijdens de kerst bijna vanzelfsprekend leek, viel er in 1734 geen vlokje sneeuw, wat bijgelovige mensen deed geloven dat het een voorteken was van rampen. Dit jaar werd overigens gekenmerkt door economische tegenslagen, wat de angst verder aanwakkerde.
Kerstliederenconflict in Leiden (1789)
In 1789 ontstond een conflict tijdens een kerstnachtmis in Leiden. De kerkgangers raakten verdeeld over welk kerstlied gezongen moest worden: een traditionele psalm of een nieuw, populair lied. Het geschil liep uit de hand en eindigde in een vechtpartij, iets wat absoluut ongepast werd gevonden tijdens de heilige nacht.
Kerstrebellen in Leiden (1795)
Tijdens de revolutionaire woelingen van de Bataafse Republiek vielen op Eerste Kerstdag in 1795 Franse soldaten Leiden binnen. Lokale orangisten (aanhangers van de Oranjes) weigerden echter hun huizen te verlaten, wat leidde tot kleine straatgevechten midden in de kerstnacht.
IJsbeer van de kerstmarkt in Den Haag (1826)
Tijdens een kerstmarkt in Den Haag werd een “ijsbeer” tentoongesteld als bijzondere attractie. De beer ontsnapte echter uit zijn kooi en liep door de stad, tot paniek van de inwoners.
Kerststaking in Rotterdam (1893)
Havenarbeiders in Rotterdam weigerden in 1893 te werken tijdens de kerstperiode vanwege onmenselijke werkomstandigheden. Dit leidde tot massale onrust en de inzet van politie om de staking te breken.
Beeld: Getty/sarun rodjanaudomwuttikul