Vroeger. Jan Terlouw stelde ooit hoe heerlijk vertrouwd het was. Er hing gewoon een touwtje uit de voordeur, zodat iedereen makkelijk kon binnenstappen. Maar hoe veilig was het nu echt. Tijd voor een blik op de evolutie van criminaliteit in ons kikkerlandje!
Jaren ’50 en ’60: de goede oude tijd
In de jaren ’50 was Nederland zo rustig als een zondagmiddag in een dorp. Criminaliteit? Nee, dank je! Mensen leken zich veilig te voelen, en het grootste probleem was of je nu een ruitje in de schuur of de schutting moest repareren. Maar, oh boy, toen kwamen de jaren ’60 met al zijn jeugdige rebellie. De jongens met hun leren jacks en meisjes met hun lange haren waren in opkomst. Vandalisme en kleine criminaliteit stegen.
Jaren ’70 en ’80: De wildwest-tijd
In de jaren ’70 en ’80 schoot de criminaliteit de lucht in. De opkomst van harddrugs zoals heroïne en cocaïne zorgde voor grote problemen in de samenleving. De georganiseerde criminaliteit begon zich ook te ontwikkelen, met netwerken die zich bezighielden met drugshandel en andere illegale activiteiten.In de jaren ’80 was de situatie nog steeds zorgelijk, maar er kwam langzaamaan meer aandacht voor preventie en interventie. De overheid en politie namen maatregelen om de stijgende criminaliteit tegen te gaan, wat leidde tot een verandering in strategieën.
Jaren ’90 tot nu: daling van criminaliteit (en opkomst van nieuwe boeven)
Gelukkig, in de jaren ’90 kwam er een positieve wending. De politie en gemeenten werkten beter samen en maakten gebruik van slimme strategieën. De criminaliteit daalde aanzienlijk, vooral wat betreft geweldsmisdrijven en woninginbraken. Buurtpreventie, voorlichting en het versterken van sociale samenhang, hielpen om de criminaliteit verder terug te dringen. En nu? Nou, nu is de criminaliteit weer een ander verhaal. Terwijl de traditionele misdaden afnemen, duiken de nieuwe boeven op, vooral in de digitale wereld. Cybercriminaliteit? Ja, dat is echt een ding. Iedereen die ooit een phishmail heeft ontvangen, weet waar we het over hebben. De wereld is veranderd, maar de criminelen zijn er nog steeds—nu met een laptop en een internetverbinding.
Perceptie van onveiligheid
Toch is er een vreemd fenomeen aan de hand. Ondanks dalende criminaliteitscijfers voelen veel mensen zich nog steeds onveilig. Misschien ligt dat aan de nieuwsberichten die ons regelmatig herinneren aan de duistere kant van de maatschappij. Het is alsof we een horrorfilm aan het kijken zijn, terwijl de cijfers ons vertellen dat het allemaal wel meevalt.
Beeld: Freepik/tonodiaz