Kerst en oud en nieuw liggen alweer achter ons en uit statistieken blijkt altijd weer dat veel stellen het dan voor gezien houden. Tijdens die dagen wordt blijkbaar de balans opgemaakt en een vette streep onder relaties gezet. Mijn vrouw en haar vriendinnen zijn er allemaal uit: als ze eenmaal alleen komen te zitten (scheiding, overlijden man), dan blijven ze ook alleen. Geen vent meer in huis. Opmerkelijke waarneming vooral ook waar je als man gewoon bij zit/bent! Latrelatie prima, maar geen man meer vast in huis.
Volgens de dames zijn de volgende inzichten voor hen doorslaggevend:
- Vrouwen zijn tegenwoordig vaker financieel onafhankelijk en hebben een eigen carrière. Hierdoor voelen ze zich minder afhankelijk van een partner en kunnen ze hun eigen keuzes maken.
- De verwachtingen van relaties zijn veranderd. Vrouwen hechten meer waarde aan persoonlijke groei, vriendschappen en vrije tijd dan vroeger.
- Veel vrouwen hebben in het verleden negatieve ervaringen gehad in relaties en willen deze niet opnieuw beleven.
- Er is een verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Veel vrouwen leren om te genieten van hun eigen gezelschap en hebben een groot netwerk van vrienden en familie.
Een rondje langs de mannen in onze kennissenkring levert een ander beeld op. Waarom doen mannen dit liever niet? De meesten zouden toch graag weer een vrouw in huis hebben.
De vrouwen in koor: jullie worden allemaal ziekelijk en dan willen jullie een verpleegster! ‘En jullie kunnen niet koken en voor jezelf zorgen’.
Volgens mij zijn dat echt achterhaalde argumenten. Wat wel telt is dat op mannen vaak meer sociale druk wordt gelegd om een partner te hebben. En mannen ervaren vaak meer moeite met het omgaan met eenzaamheid dan vrouwen. Dat herkennen we wel. Mannen hebben vaak een kleiner sociaal netwerk dan vrouwen en zijn daardoor meer afhankelijk van een partner voor gezelschap.
Hoe dan ook: het is een opmerkelijk fenomeen dat vrouwen zo overtuigd zijn van hun idee. Toch iets om rekening mee te houden in de toekomst?