‘Ja, ik herinner mij Henk, die totaal ontredderd bij mij aanklopte. Henk had altijd dezelfde soort ruzies met zijn vrouw. Het begon vaak dat zij zich aan hem irriteerde en dat Henk vervolgens zwaar in de verdediging schoot en zijn gelijk probeerde te halen. Wat haar dan weer irriteerde, want zij vond dat zij gelijk had. Uiteindelijk stapten geen van beiden als winnaar uit de arena. Dit leidde in Huize Henk tot een paar dagen psychologische oorlogsvoering, totdat de rookwolken weer enigszins waren opgetrokken. Totdat na een paar dagen weer een volgend conflict ontstond. Zo kreeg Henk steeds meer het gevoel thuis op zijn tenen te lopen, in de angst dat hij zijn vrouw weer zou irriteren.
Saaie boel
Ik krijg echt veel van deze soort verhalen. Mannen die zich niet meer thuis voelen, vanwege voortdurende conflicten die ogenschijnlijk vaak gaan om pietluttigheden. Ik weet nog dat ik zei tegen Henk: ‘Ach, ga er gewoon vanuit dat je niet kunt vermijden dat jij en je partner van tijd tot tijd ergens over van mening zullen verschillen. Het zou maar een saaie boel worden, als dat niet zo was. Toch?’
Tips & Tricks
Om een lang verhaal kort te houden. Ik gaf Henk deze drie basistips mee.
- Probeer niet jezelf te verdedigen of goed te praten.
Omdat je partner jouw verhaal in twijfel trekt, betekent dit niet dat jij het mis hebt. Hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt dat wat jij zegt klopt, hoe sterker je overkomt.
- Blijf vertrouwen in wie je bent.
Sommige vrouwen, met de nadruk op sommigen en dus echt niet allemaal, zijn er goed in je hele persoonlijkheid hierbij te betrekken en aan een opsomming te beginnen wat er allemaal niet aan je deugd. Ze hebben alleen maar gelijk als je daar zelf ook in begint te geloven. Je hebt het recht anders te denken dan zij. Je hebt het recht anders te zijn. Er bestaat geen universele rechtbank die heeft besloten, dat jij niet deugd. Haar mening is maar gewoon een mening. - Blijf altijd kalm.
Als je de voorgaande twee punten als een gegeven beschouwt, ben je minder snel van je stuk te brengen. De kans is groter dat je kalm blijft. Kalmte is belangrijk in deze situaties. Zo blijf je helder om werkbare compromissen te vinden in deze situaties met vaak onverenigbare argumenten.
Het kostte een paar sessies om Henk te trainen in deze denkwijze. Het laatste wat ik hoorde van hem is dat er nog steeds regelmatig momenten zijn dat zijn vrouw en hij ruziën, maar dat de heftigheid en felheid zijn verminderd. Grootste winst is dat Henk nu in elk geval met gezond zelfvertrouwen thuis rondloopt.
Bron: goodmenproject.com
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina.