Tim de Wit? Dat was een soort personage uit de ‘Film van Ome Willem’. Leuk om naar te kijken, maar je had altijd het gevoel dat hij een klas kinderen toesprak. Brexit ontsteeg bij hem nooit het niveau van een spannend jeugdboek. Nee, neem Fleur Launspach. Zij is het slimme nichtje dat je op een verjaardagfeestje stevig verbaal partij geeft. Maarruh, ze is niet je nichtje. Nee, ze is je schoondochter. Opeens stapt ze gewoon bij je de keuken in. ‘Pap, dit is Fleur’, zo stelt je zoon haar voor. Dan ben je opeens de schoonvader van Fleur Launspach.
Stel dat je net flink heb staan klussen en dan in je gore overal, met je gore handen haar begroet. Heb je dan een goede eerste indruk bij Fleur verspeeld?
Fleur oogt op TV als het nette upperclass meisje uit een Engelse kostschool. Maar die netheid is een dun laagje beschaving. Want voordat zij in London terecht kwam, zwierf zij als Aljazeera-correspondente in haar eentje rond over het Afrikaanse continent. Door landen waar zelfs de meest ervaren journalisten zich niet durven wagen vanwege het oorlogsgeweld of gevaarlijke ziektes, zoals Ebola. Fleur heeft heel wat ellende daar mogen aanschouwen. Dus jij in je overal? Nee, maak je geen zorgen. In vergelijking met een gewapend soldaat van een of andere vage bende ergens in een uithoek van Afrika, ben jij het toppunt van beschaving in haar ogen.
Hoe zijn de gesprekken aan tafel?
Babbelen? Ok, dat mag even. Maar als schoonvader wordt het wel alle zeilen bijzetten. Fleur vindt het snel saai worden. Omdat zij uit een nest komt waar creativiteit hoogtij beleefde. Moeder Els schreef een roman over de Engelse koning Richard III. Haar oom is acteur. Broer Thijs is een psycholoog en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Vervolgens is er ook nog Rik Launspach, haar oom, die al een aantal best-sellers op zijn naam heeft. ‘Het is geen familie die tijdens etentjes over koetjes en kalfjes praat,’ zegt Fleur in een interview in de VARA-gids. ‘Gesprekken gaan altijd over politiek, over de actualiteit.’ Dus schoonvader van Fleur, maak je borst maar nat.
Klinkt als heel serieus zo met Fleur. Kunnen we ook wat meer ‘de randjes’ opzoeken?
Maak je geen zorgen. Wat we al eerder schreven: Fleur zit vol met spannende verhalen over Afrika. En wat te denken over die Britse parlementariërs. Altijd in om elkaar tot op het bot af te maken. Daarbij vergeleken zijn de debatten van onze Tweede Kamer-leden als ‘Groep Achters’, die een kerstspel opvoeren. Bovendien is haar familie niet alleen creatief. Haar opa Jan liet zich in de jaren ’80 als een van de eerste mannen in Nederland ombouwen tot vrouw. Op zijn 63e! Ja, dat levert ook weer wat goede verhalen op.
Hoe is het met Fleur ’s morgens aan de wastafel?
Best gezellig. Kans is groot dat zij daar ’s morgens best een tijdje bezig is. Ze ziet er tenslotte tot in de puntjes verzorgd uit. Eén advies: mocht ze toevallig je mening vragen over de jurk die ze aanheeft, bedenk dan dat Fleur al een tijdje in Londen woont. De Britten zijn experts in het verzachten van de waarheid. Dus als je eigenlijk vindt, dat ze iets anders moet aantrekken, bijt op je tong. Zeg dus maar dat zij de enige is, bij wie die jurk nog goed staat.’ Zoiets. Maar wees niet die typisch botte Nederlander met een ongezouten mening. Dan ben je Fleur als schoondochter kwijt.