Vrouwen van wie we houwen

Vrouwen van wie we houwen

Knapperds van toen: Mariska Veres

Mariska Veres was wereldwijd een popidool. Toch verliep haar carriere doorgaans moeizaam. En toen die eenmaal opnieuw op stoom gekomen was, sloeg het noodlot toe.

Mariska Veres (1947) werd muziek met de paplepel ingegoten. Ze was de tweede dochter, in een rijtje van drie, van de Hongaarse violist en orkestleider Lajos Veres en haar moeder Maria Ender. Al heel jong leerde ze piano spelen en kon ze meezingen met artiesten als Helen Shapiro en Cliff Richard, destijds haar favorieten. Op vijftienjarige leeftijd was ze al de leadzanger van een studentengroep met de naam Les Mystères. Dat smaakte naar veel meer. Ze deed mee aan talentenjachten en zong in nog meer muziekgroepjes. Haar stem was in de jaren zestig zelfs op enkele singeltjes te horen, maar haar grote doorbrak kwam natuurlijk pas als leadzangeres van Shocking Blue.

Ongeloof

Het was de hit ‘Venus’ die de groep wereldfaam bezorgde. In Nederland konden we het gewoon niet geloven dat zoiets mogelijk was. Maar toch gebeurde het: een nummer 1 hit in Amerika. Zomaar door een groep afkomstig uit ons kikkerlandje. In de daaropvolgende jaren reisde Veres de wereld rond. Het was een gekkenhuis,  hoewel Mariska er met volle teugen van genoot. Ze zei al eens in een interview: ‘Ik ben gek op hotels.’ Desondanks was het constante reizen zwaar. Soms wisten de leden  van de band nauwelijks waar ze zich bevonden voor een optreden. Tijdens deze periode waren er niet veel optredens in Nederland, maar Shocking Blue bleef regelmatig hoog in de Nederlandse hitlijsten staan. Enorme hits zoals ‘Never Marry a Railroad Man,’ ‘Mighty Joe,’ ‘Shocking You,’ ‘Hello Darkness,’ ‘Blossom Lady,’ en ‘Inkpot’ zorgden ervoor dat de groep gigantisch populair bleef ook in Japan en Azië. In 1973 kondigde bandleider en componist van Venus, Robbie van Leeuwen, aan te stoppen. Hij had geelzucht opgelopen. Mariska voelde daarna zich niet echt happy meer in de groep. Zonder Robbie nam het drankgebruik enorm toe. In 1975 vond ze het welletjes en werd de groep opgeheven.

Het moment dat Shocking Blue één miljoen singles van 'Venus' had verkocht in de USA

Bananarama

De single ‘Venus’ bleek daarna echter vele levens te hebben. Zeker toen de Britse popgroep Bananarama er weer een hit mee scoorde. Het zorgde dat de royalties bij Robbie van Leeuwen opnieuw binnenstroomde. Leuk voor hem maar het doorkruiste de voorgenomen plannen voan Mariska om in de jaren tachtig met Shocking Blue een doorstart te maken. Robbie woonde in Luxemburg en had met zijn nieuwe bron van inkomsten genoeg om op zijn lauweren te gaan rusten. Mariska probeerde daarna nog vele malen haar carriere nieuw leven in te blazen. Met een solocarriere, in vele groepjes en zelfs als achtergrondzangeres. Pas nadat ze eind jaren negentig toestemming kreeg van Robbie om alsnog zonder hem, als groep Shocking Blue op te treden, maakte ze weer furore met haar oude hits. Mariska Veres overleed echter onverwacht op 2 december 2006 aan de gevolgen van galblaaskanker. Drie weken daarvoor had ze pas de diagnose vernomen.

Beeld: Getty/Ullstein Bild, YouTube

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT